Podczas ostatniego spotkania Głównych Lekarzy Weterynarii krajów Unii Europejskiej na Cyprze, poruszano między innymi zagadnienia bezpieczeństwa w handlu zagranicznym Wspólnoty z krajami trzecimi. Nowe zmiany w zagadnieniu kontroli weterynaryjnych może przynieść niedawne dopuszczenie w Brazylii możliwości stosowania w żywieniu trzody chlewnej raktopaminy, która należy do grupy hormonów.
 
- W Unii Europejskiej stosowanie zarówno antybiotyków jak i hormonów w produkcji zwierzęcej, do celów innych niż lecznicze jest zakazane. Dlatego też UE będzie musiała zaostrzyć kontrole w stosunku do mięsa importowanego z Brazylii. Jednocześnie może to pociągnąć za sobą znaczne zwiększenie kosztów przeznaczonych na kontrolę mięsa – mówi lek. wet. Krzysztof Jażdżewski, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii.  

Doktor podkreślił, że w praktyce przeprowadzenie takich kontroli nie należy do najprostszych. -  Jest to bardzo trudny temat, jeżeli chodzi o to jak powinna teraz wyglądać kontrola takich stad. Prawdopodobnie ten problem zostanie rozwiązany w podobny sposób jak to miało miejsce w przypadku importu przez UE wołowiny z USA. Stada bydła w USA musiały być rozdzielone na te, w których nie są stosowane w żywieniu bydła mięsnego ani hormony ani antybiotykowe stymulatory wzrostu oraz na te, w których powyższych obostrzeń się nie respektuje. Wołowina eksportowana na teren UE może pochodzić wyłącznie z gospodarstw w których żywienie zwierząt jest dostosowane do wymogów europejskich. Ten system nakłada jednak na unijne służby weterynaryjne dodatkowe działania kontrolne.

Raktopamina jest zatwierdzona do użytku w ponad 20 krajach m.in. w: USA, Australii, Brazylii, Kanadzie,Indonezji i Korei Płd.

Unia Europejska od 1996 r. zakazała stosowania substancji z rodziny beta-antagonistów, do której należy raktopamina jako stymulatorów wzrostu. Sprzedaż, a także import mięsa uzyskiwanego ze zwierząt poddanych działaniu takich substancji są również zakazane na terenie UE.

Pod koniec ubiegłego roku Chiny również wprowadziły zakaz produkcji i sprzedaży raktopaminy. Substancja, była stosowana nielegalnie w paszach dla trzody chlewnej i bydła rzeźnego w celu zwiększenia przyrostów masy ciała i zwiększenia mięsności.

Wprowadzenie zakazu było wywołane przez skandal, jaki miał miejsce w Chinach wiosną ubiegłego roku. Ponad sto osób zatruło się po spożyciu wieprzowiny, wyprodukowanej z tuczników karmionych paszą z dodatkiem tzw. „chudego mięsa w proszku”, zawierającego m.in. klenbuterol i raktopaminę.

W 2002 r. Chińczycy wprowadzili zakaz stosowania „chudego mięsa w proszku” jako dodatku do pasz i wody pitnej dla zwierząt rzeźnych. Pod koniec lat 80-tych XX wieku najwięksi producenci mięsa m.in. USA i UE zabronili stosowania w paszach klenbuterolu ze względu na niebezpieczne efekty uboczne wśród ludzi, jak nudności, bóle i zawroty głowy i problemy z oddychaniem.