Małe firmy – chcąc nie chcąc – podnoszą cenniki o kilkanaście gr. Rynek żywca wieprzowego zrobił się bardzo rozchwiany i trudno o jednoznaczna ocenę. Jedni wcale nie zauważają świńskiego dołka. Inni wpadli do niego już przed miesiącem. Ale to, co łączy wszystkich – to potrzeba stabilizacji. A na razie w zależności od regionu stawki są bardzo zróżnicowane.

Jedne z najniższych cen skupu trzody chlewnej wynoszą dziś 3 zł 90 gr za kg. Ale są miejsca gdzie rolnicy za dostarczany żywiec dostają nawet 5 zł. Świń fermowych nikt nie chce już sprzedać taniej niż po 6 zł. I jak przekonują w zakładach, obniżki na pewno się nie szykują. Czy firmom przynajmniej uda się powstrzymać marsz cen w górę – o tym w najbliższych dniach zadecyduje rynek.


żywiec wieprzowy zł/kg

ceny skupu netto wg wbc

S 5,40 - 5,62 E 5,27 – 5,62 U 5,07 – 5,36 R 4,85 – 5,09 O 4,43 – 4,85 P 3,78 – 4,31

Dziś najczęściej za klasę E producenci trzody mogą liczyć na 5 zł 30 gr za kg. Ale w niektórych miejscach stawki dawno przekroczyły już 5 i pół zł. Kto jest związany umową, może liczyć jeszcze na dodatki.

prosięta zł/parę targowiska woj. lubelskie 80 – 180 woj. pomorskie 100 – 200 woj. mazowieckie 90 - 220 woj. kujawsko-pomorskie 120 - 180 woj. podlaskie 120 - 240 woj. świętokrzyskie 130 - 180 woj. mazowieckie 140 - 220 źródło: ODR  

Na targowiskach też widać podwyżki. W większości regionów ceny minimalne przekraczają 100 zł za parę. Z cenników zniknęły jedynie bardzo wysokie stawki, jak np. na Podlasiu.

Źródło: Małgorzata Motecha-Pastuszko/Agrobiznes