Optymalne wykorzystanie paszy to jedna ze składowych opłacalnego żywienia trzody chlewnej. Celem każdego producenta powinno być bowiem to, by kilogram żywca wyprodukować przy użyciu możliwie jak najmniejszej ilości mieszanki paszowej. Współczynnik wykorzystania paszy, zależy od ogromnej liczby czynników – zarówno dotyczących samej mieszanki, jak i genetyki czy warunków utrzymania trzody. Jednym z czynników mogących obniżyć strawność składników pokarmowych, a jednocześnie pogorszyć wykorzystanie paszy, jest nadmierna ilość włókna.


Substancje wchodzące w skład tej frakcji niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego wszystkich grup zwierząt. Niedobory włókna mogą zdarzyć się nawet w żywieniu prosiąt, dużo częściej do sytuacji takich dochodzi jednak w przypadku loch, których zapotrzebowanie na ten składnik paszy jest bardzo wysokie.


Zapotrzebowanie tuczników na włókno, w zależności od zaleceń wynosi od 3 do 5 proc. W przypadku tej grupy dużo łatwiej jest doprowadzić do przekroczenia zalecanego poziomu tego składnika w paszy. Niestety, zjawisko to negatywnie wpływa na strawność składników pokarmowych: rozpuszczalne frakcje włókna wiążą wodę i zagęszczają konsystencje treści przewodu pokarmowego, co utrudnia jej kontakt z enzymami trawiennymi. Wskutek tego znaczna ilość wartościowych związków odżywczych zostaje wydalona z organizmu. Zjawisko takie ewidentnie wpływa na zwiększenie kosztów żywienia stada.


Mówiąc o włóknie w żywieniu trzody, zwrócić należy także uwagę na inne zjawisko: w kontakcie z wodą obecną w przewodzie pokarmowym, pęcznieje ono nadając świniom uczucie sytości. O ile w przypadku niektórych grup świń (lochy prośne, knury) jest to zjawisko pożądane, u tuczników owocuje niższym pobraniem paszy. Problem ten szczególnie groźny jest w obecnej porze roku – przegrzane tuczarnie nie poprawiają z pewnością żerności świń, a dodatkowo pogarsza ją nadmiar włókna w paszy. Pamiętajmy zatem, by układając skład mieszanek paszowych dla tuczników uwzględnić również zachowanie optymalnego poziomu tego składnika.