PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dyrektor Pini Polonia: nasze plany są związane z krajowymi dostawcami

Dyrektor Pini Polonia: nasze plany są związane z krajowymi dostawcami VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu. Fot. P.Pawłowski/Żelazna Studio

Żeby zatowarować tak duże linie produkcyjne, trzeba budować dobre relacje i dobre perspektywy dostawcom. Stąd tegoroczne otwarcie nowego zakładu Pini Polonia – mówiła Halina Osińska, dyrektor generalna Pini Polonia, podczas VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu.



Nowy zakład i nowa przetwórnia Pini Polonia, to nie tylko rozwój produkcji lecz także i zabezpieczenie przed takim ryzykiem jakim jest afrykański pomór świń.  - Musimy ustrzec się przed zagrożeniami, na które nie mamy wpływu. W przypadku ASF, gdy pojawi się problem z mięsem surowym, to łatwiej będzie zbyć towar przetworzony. Wiąże się to z naszą dużą odpowiedzialnością, za nasze relacje z dostawcami i za całą bazę surowcową. Dlatego jesteśmy przygotowani i na taką sytuację - mówiła Halina Osińska.

Pini Polonia prowadzi również kampanię reklamową, w której to producenci trzody, przekonują o wysokiej wartości mięsa, pochodzącego z ich gospodarstw. – Relacje buduje się również wizerunkowo. W ostatniej kampanii reklamowej, gdzie występują hodowcy dostarczający świnie do zakładu Pini – są to autentyczni współpracownicy, którzy są dumni z tego, że mogą produkować, że dajemy im te szanse na zagospodarowanie dostaw mięsa. Zawsze trzeba mieć pozytywne relacje i przede wszystkim dotrzymywać deklarowanych i prognozowanych ilości zakupów – tłumaczyła słuchaczom Halina Osińska.

Budowa bazy surowcowej to przede wszystkim stała komunikacja z rolnikami. - Spotykamy się bardzo często z dostawcami i komunikujemy się z nimi w zakresie naszej polityki. Mówimy co mamy zamiar zrobić i jakie to są ilości. Zapewniamy dostawcom, że nasze plany są z nimi związane, tak żeby oni również mogli planować wstawianie zwierząt i budowę swoich stad hodowlanych – mówiła dyrektor Pini Polonia.

Nowy zakład Pini Polska to jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów produkcji przetworów z mięsa czerwonego w Europie i na świecie. Jego otwarcie odbyło się w kwietniu br. Zakład jest przystosowany do produkcji ok. 400 ton produktów wędliniarskich dziennie. W zakładzie będą działać 22 linie pakujące, dzięki którym każdego dnia zapakowane zostanie 80 ton boczku, 130 ton wędlin, 130 ton szynek gotowanych i 60 ton salami.

W skład grupy Pini w Polsce wchodzą już dwa inne zakłady: wyspecjalizowany w uboju i rozbiorze trzody chlewnej Pini Polonia oraz sprofilowany na plastrowanie i pakowanie mięsa oraz produkcję białej kiełbasy Pini Hamburger. W zakładzie Pini Polonia każdego dnia prowadzony jest ubój, a następnie rozbiór, w wyniku którego pozyskane jest mięso z 16 tys. sztuk tusz wieprzowych. Pini Hamburger wyposażony jest w 17 linii produkcyjnych. Wykorzystuje zaawansowane rozwiązania technologiczne do produkcji mięs porcjowanych, mielonych i półproduktów. Wytwarza od 200 do 400 ton mięsa dziennie.

Grupa Pini należy do grona największych producentów wędlin w Europie. Jednocześnie jest jednym z najprężniej rozwijających się przedsiębiorstw w województwie łódzkim, gdzie zatrudnia ok. 3 200 osób.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • rolnik 2015-11-10 09:02:39
    Obóz zagłady dla świń- obuz pracy dla polaków i w wiekszosci ukraińców
  • OBSERWATOR 2015-11-08 18:46:41
    To nie tylko obóz masowej zagłady świń (nawet do 18 tyś szt na dobę) , to również obóz pracy za marne grosze dla kilku tyś ludzi.Rząd na to zezwolił i temu się bezkarnie przyglądał., ciekawe co zrobi z tym fantem nowy minister rolnictwa ?????
  • men 2015-11-08 09:25:31
    wszędzie kobiety zarządzającymi dlatego świnia 3,5
  • młody rolnik 2015-11-07 21:03:06
    3.20 taka jest aktualna cena w woj kuj.pom. :(:( chyba niema już sensu hodować świń.... kiedy wreszcie producenci znów wyjdą na ulice... przecież nas zmarnują jak tak dalej bedzie:((
  • smoku 2015-11-07 13:01:50
    I po co ta cała zaawansowana technika żeby wyprodukować jakieś dziadostwo, które nijak ma się do mięska z gospodarczego uboju. Takie zakłady to nie przyszłość ale zagłada dla polskiego tradycyjnego rolnictwa a tego kto dopuścił do ich powstania powinno się końmi włóczyć za nogi - tak dla przykładu. Produkcja i przetwórstwo powinny być jak najbardziej lokalne,czyli na miejscu i w oparciu o tradycyjne sprawdzone przepisy. Tymczasem powstał kolejny kolos, obóz masowej zagłady zwierząt, w którym już to pełne hormonów stresu mięso przechodzi godzinami przez setki brudnych łapsk, narzędzi, maszyn, jest sztucznie faszerowane, nastrzykiwane rakotwórczą chemią żeby tylko zmaksymalizować zyski właściciela.
  • rolnik z lubelskiego 2015-11-07 12:33:32
    Jak nie będziecie kupować od małych rolników to sami będziecie żreć ten zachodni fermowy syf ,w chlewie mam ze 100 tucznika a nie mam czasu sobie ubić i przetworzyć wiec kupuję gotowe ,wydaję po nad 200 stówki tygodniowo na wędliny,, rodzina spora ,wolę sprzedać tuczniki bo wiadomo opłat dużo ,,ale pewnie przychodzi to zmienić i ubijać swoje ,bo sprzedaję za psie pieniądze i to z wielką łaską że ktoś kupi ,a tak zaoszczędzę parę tysiecy złotych w przeciągu roku,,,, jak Kuba bogu tak bóg Kubie ,,,nie dają nam zarobić nie damy my im ...
  • 0909 2015-11-07 11:47:21
    wiadomo ze z krajowymi dostawcami chca wspolpracowasc bo kupia najtaniej i najlepszy towar a nie ten badziew sprowadzany z zachodu wstyd i hanba dla polski ze tak robimy!!!
  • hodowca 2015-11-07 11:37:09
    Krajowymi dostawcami duńczyka bo jeszcze moment i naszych świnek nie będzie.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.2.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!