Nowy zakład i nowa przetwórnia Pini Polonia, to nie tylko rozwój produkcji lecz także i zabezpieczenie przed takim ryzykiem jakim jest afrykański pomór świń.  - Musimy ustrzec się przed zagrożeniami, na które nie mamy wpływu. W przypadku ASF, gdy pojawi się problem z mięsem surowym, to łatwiej będzie zbyć towar przetworzony. Wiąże się to z naszą dużą odpowiedzialnością, za nasze relacje z dostawcami i za całą bazę surowcową. Dlatego jesteśmy przygotowani i na taką sytuację - mówiła Halina Osińska.

Pini Polonia prowadzi również kampanię reklamową, w której to producenci trzody, przekonują o wysokiej wartości mięsa, pochodzącego z ich gospodarstw. – Relacje buduje się również wizerunkowo. W ostatniej kampanii reklamowej, gdzie występują hodowcy dostarczający świnie do zakładu Pini – są to autentyczni współpracownicy, którzy są dumni z tego, że mogą produkować, że dajemy im te szanse na zagospodarowanie dostaw mięsa. Zawsze trzeba mieć pozytywne relacje i przede wszystkim dotrzymywać deklarowanych i prognozowanych ilości zakupów – tłumaczyła słuchaczom Halina Osińska.

Budowa bazy surowcowej to przede wszystkim stała komunikacja z rolnikami. - Spotykamy się bardzo często z dostawcami i komunikujemy się z nimi w zakresie naszej polityki. Mówimy co mamy zamiar zrobić i jakie to są ilości. Zapewniamy dostawcom, że nasze plany są z nimi związane, tak żeby oni również mogli planować wstawianie zwierząt i budowę swoich stad hodowlanych – mówiła dyrektor Pini Polonia.

Nowy zakład Pini Polska to jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów produkcji przetworów z mięsa czerwonego w Europie i na świecie. Jego otwarcie odbyło się w kwietniu br. Zakład jest przystosowany do produkcji ok. 400 ton produktów wędliniarskich dziennie. W zakładzie będą działać 22 linie pakujące, dzięki którym każdego dnia zapakowane zostanie 80 ton boczku, 130 ton wędlin, 130 ton szynek gotowanych i 60 ton salami.

W skład grupy Pini w Polsce wchodzą już dwa inne zakłady: wyspecjalizowany w uboju i rozbiorze trzody chlewnej Pini Polonia oraz sprofilowany na plastrowanie i pakowanie mięsa oraz produkcję białej kiełbasy Pini Hamburger. W zakładzie Pini Polonia każdego dnia prowadzony jest ubój, a następnie rozbiór, w wyniku którego pozyskane jest mięso z 16 tys. sztuk tusz wieprzowych. Pini Hamburger wyposażony jest w 17 linii produkcyjnych. Wykorzystuje zaawansowane rozwiązania technologiczne do produkcji mięs porcjowanych, mielonych i półproduktów. Wytwarza od 200 do 400 ton mięsa dziennie.

Grupa Pini należy do grona największych producentów wędlin w Europie. Jednocześnie jest jednym z najprężniej rozwijających się przedsiębiorstw w województwie łódzkim, gdzie zatrudnia ok. 3 200 osób.