PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

„Echa Kongresu IPVS” w Pawłowicach

„Echa Kongresu IPVS” w Pawłowicach Jednym z ciekawszych elementów spotkania była prelekcja poświęcona pleuropneumonii świń, którą wygłosił dr Krzysztof Janeczko z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu; Fot. BW

W cieniu problemów związanych z występowaniem ASF odbyła się szósta już edycja konferencji „Echa Kongresu IPVS, Dublin 2016”, która miała miejsce w piątek w Pawłowicach.



Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki w Pawłowicach po raz kolejny miał zaszczyt gościć wybitnych specjalistów chorób świń nie tylko z Polski, lecz także z całego świata. Podczas kolejnej, szóstej już edycji konferencji „Echa Kongresu IPVS” omówiono najważniejsze tematy poruszone podczas tegorocznej edycji kongresu, który jest największym światowym spotkaniem lekarzy weterynarii, specjalizujących się w leczeniu i profilaktyce chorób trzody chlewnej.

Spotkanie odbyło się w dniach 7-8 października. Tegoroczna edycja konferencji „Echa Kongresu IPVS” zgromadziła blisko 200 lekarzy weterynarii z całego kraju. Wśród prelegentów usłyszeć można było wybitnych specjalistów nie tylko z naszego kraju, lecz także z Niemiec, Holandii czy Stanów Zjednoczonych. W trakcie konferencji poruszono między innymi zagadnienia diagnostyki chorób świń, profilaktyki żywieniowej, a także higieny produkcji żywca wieprzowego. Naturalnie nie mogło również zabraknąć aspektów związanych z wydarzeniami, mających obecnie miejsce we wschodniej części naszego kraju.

Diagnostyka, higiena i żywienie

Po uroczystym otwarciu konferencji przez doktora Ireneusza Dymarskiego – Dyrektora Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach oraz profesora Zygmunta Pejsaka – organizatora konferencji, przyszła pora na pierwsze wystąpienia. Pierwszym tematem poruszonym podczas spotkania była diagnostyka najważniejszych chorób trzody chlewnej: zespołu rozrodczo-oddechowego (PRRS), cirkowirozy świń i zakażeń drobnoustrojami Mycoplasma hyopneumoniae. Prelekcję na ten temat wygłosiła dr Rika Jolie ze Stanów Zjednoczonych. Podczas swojego wystąpienia omówiła ona najważniejsze narzędzia diagnostyczne stosowane w wykrywaniu najważniejszych chorób zakaźnych trzody chlewnej. Jej zdaniem w identyfikacji wszystkich omówionych chorób świń ważne jest nie tylko pobranie odpowiedniej ilości reprezentatywnych próbek, lecz przede wszystkim znajomość interpretacji testu, a także świadomość jego zalet i ograniczeń. W przeciwnym razie trudno będzie nam określić rodzaj występującego w stadzie patogenu i stadium i dynamikę rozwoju choroby. Problemem jest również to, że nie wszystkie analizy są w stanie rozróżnić obecność patogenu, od odporności zwierząt nabytej wraz z szczepieniami ochronnymi.

Drugim, równie ciekawym, tematem poruszonym podczas spotkania była rola dodatków probiotycznych w profilaktyce chorób świń. Obszerną prelekcję na ten temat wygłosił Krystian Antkowiak. Wskazał on na fakt znacznego wzrostu zainteresowania probiotykami, ale również zakwaszaczami czy preparatami fitobiotycznymi, jaki nastąpił po wycofaniu z użytku antybiotykowych stymulatorów wzrostu w połowie poprzedniej dekady. Zastosowanie probiotyków pozwala wyraźnie ograniczyć konieczność podawania antybiotyków. Jest to możliwe dzięki pozytywnej roli, jaką dodatki te wywierają na organizm zwierząt: stymulują skład mikroflory przewodu pokarmowego, wykazują działanie immunostymulujące, zakwaszają treść przewodu pokarmowego, a wydzielane przez nie enzymy poprawiają strawność składników pokarmowych. Probiotyki mogą być stosowane w żywieniu wszystkich grup produkcyjnych trzody, ich rola jest jednak szczególna w okresie odsadzania prosiąt: pozwalają one w naturalny ograniczyć liczbę upadków w stadzie. Ważne jednak jest to, by probiotyk był odpowiednio dobrany: dodatki tego typu powinny charakteryzować się między innymi odpornością na działanie wysokiej temperatury (dotyczy pasz poddawanych obróbce termicznej) i enzymów trawiennych. Ważna jest także wysoka zdolność zasiedlania przez drobnoustroje powierzchni przewodu pokarmowego, która wynika przede wszystkim z właściwego doboru kultur drobnoustrojów.

Na zakończenie pierwszej sesji wykładowej, bardzo ciekawą prelekcję wygłosiła  Johanna Rietdorf - Große z Niemiec. Jej prelekcja dotyczyła problematyki mycia świń, jako elementu programu higieny, który pozwala na znaczące ograniczenie zastosowania antybiotyków.  

Jak mówiła prowadząca, o ile jesteśmy w stanie zadbać o poziom bioasekuracji na naszej fermie, nigdy nie wiemy jakie zwierzęta zakupujemy. Umycie powierzchni ich ciała pozwala znacząco ograniczyć presję drobnoustrojów. Zabieg ten w naszym kraju wciąż jest rzadkością, jest jednak powszechnie stosowany w fermach na zachodzie Europy. Z doświadczeń terenowych wiemy, że zabieg ten pozwala o 60 – 70 proc. zredukować częstotliwość występowania zakażeń wywołanych przez paciorkowce, a zużycie antybiotyków nawet o 80 proc. Dodatkowo mycie zwierząt pozwala na znaczne ograniczenie ryzyka uszkodzenia racic u zwierząt. Zabieg przeprowadza się najczęściej przy użyciu myjek ciśnieniowych wyposażonych w dysze pianową. Zalecane ciśnienie pracy urządzenia waha się w granicach 1,5 – 6 bar. Mycie musi być przeprowadzone przy użyciu specjalnego detergentu, który nie drażni skóry, oczu ani śluzówek zwierząt. Korzystne jest, aby zwierzęta myte były przebywając w dużym zagęszczeniu. Wówczas ocierając się o siebie dokładnie rozprowadzają detergent po powierzchni skóry.

 Niezastąpiona profilaktyka

Drugą część spotkania rozpoczął wykład poświęcony szczepieniom przeciwko PRRS oraz technice szczepień śródskórnych. Temat ten omówił Maurice Moon, lekarz weterynarii pracujący na fermach trzody chlewnej w Holandii. Jego zdaniem szczepienia przeciw wystąpieniu zespołu rozrodczo – oddechowego nie dają nam stuprocentowej gwarancji dobrej kondycji stada. Wiele zależy bowiem od innych czynników takich jak higiena i organizacja produkcji. Przeprowadzenie szczepień zawsze jednak łagodzi przebieg występowania choroby.

W swoim wystąpieniu Maurice Moon poruszył również tematykę szczepień śródskórnych trzody. Metoda ta znana jest od lat 30-tych minionego stulecia i przez dekady była wykorzystywana w profilaktyce chorób ludzi. Od dłuższego już czasu jest także stosowana w profilaktyce chorób trzody chlewnej. Idea tego rodzaju szczepień polega na podaniu preparatu w głąb tkanki skórnej. Obecne w niej komórki dendrytyczne odpowiedzialne są za produkcję przeciwciał, które nadają zwierzętom odporność na daną jednostkę chorobową. Szczepienia śródskórne są mniej bolesne niż iniekcje domięśniowe, co poprawia poziom dobrostanu i ogranicza stres wśród zwierząt. Są także mniej pracochłonne, a efekt immunizacji przynajmniej tak dobry jak klasycznych szczepień. Dodatkowym plusem szczepień śródskórnych jest ograniczone ryzyko przenoszenia patogenów pomiędzy osobnikami.

Kolejnym elementem spotkania była prezentacja poświęcona immunoprofilaktyce choroby obrzękowej świń. Temat omówił Mario Grodzycki, lekarz Weterynarii z Niemiec. Jak mówił, choroba obrzękowa wywoływana jest przez patogenne drobnoustroje, jest jednak również wiele czynników abiotycznych sprzyjających rozwojowi choroby. Jest to między innymi stres związany z odsadzeniem, zanik działania przeciwciał matczynych, niska temperatura powietrza na odchowalni, czy błędy żywieniowe. Przed chorobą obrzękową można chronić warchlaki poprzez zastosowanie szczepień. Na dowód przedstawił wyniki z jednej ferm w Niemczech, które wskazywały na wyraźny redukcję występowania objawów choroby, i spadek śmiertelności warchlaków po zastosowaniu szczepień profilaktycznych.

Ostatnią część konferencji rozpoczął dr Krzysztof Janeczko z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który w obszernej prezentacji omówił możliwości profilaktyki pleuropneumonii świń. Choroba ta jest źródłem poważnych strat w produkcji żywca wieprzowego. Jej ostra postać często kończy się śmiercią zwierząt, równie szkodliwe są jednak postaci przewlekłe i podkliniczne które prowadzą do znaczącego pogorszenia wyników produkcyjnych. W stadach w których występuje przewlekła lub ostra postać choroby niezbędne jest oczywiście zastosowanie antybiotyków. W stadach wolnych od tej jednostki choroby należy zrobić jednak wszystko by pleuropneumonia nie rozwinęła się. Stąd też niezbędne są odpowiednie działania bioasekuracjyjne (przestrzeganie kwarantanny i zasady „całe pomieszczenie puste – całe pomieszczenie pełne”, utrzymanie optymalnych warunków środowiskowych, ale również szczepienia profilaktyczne. Obecnie na rynku dominują szczepionki oparte na bakterynach (zabitych komórkach patogenów), w handlu spotkać można również tzw. szczepionki podjednostkowe, które zawierają w swoim składzie nieaktywne toksyny bakteryjne. Uwzględnienie w programie szczepień pleuropneumonii pozwala na ograniczenie iloości upadków w stadzie,   spadek zużycia antybiotyków, poprawę wyników produkcyjnych, poprawę jakości mięsa i ograniczenie konfiskat poubojowych.

 Spotkanie w cieniu ASF

Na tak ważnym spotkaniu nie mgło naturalnie zabraknąć tematów związanych z najbardziej palącym problemem krajowej produkcji świń – afrykańskim pomorem świń. Blisko godzinną prelekcję na ten temat wygłosił prof. Zygmunt Pejsak z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Omówił on dotychczasowe ogniska choroby u świń, jakie wystąpiły w naszym kraju od 2014 roku. Niestety większość z nich jest efektem skrajnej wręcz nieodpowiedzialności człowieka. Większość przypadków choroby jest następstwem nielegalnego handlu zwierzętami, bądź skarmiania odpadów spożywczych (zlewek). Zdaniem profesora Pejsaka, jedynym sposobem na zahamowanie rozwoju choroby jest współpraca, rzetelność i odwaga w podejmowaniu decyzji przez wszystkie zainteresowane strony: producentów świń, służby weterynaryjne, myśliwych, i administrację państwową. Do najważniejszych działań mających na celu wyeliminowanie choroby jest likwidacja gospodarstw nie spełniających wymogów bioasekuracji (nie tylko na Podlasiu, ale w całym kraju), ograniczenie populacji dzików, poszukiwanie i utylizacja martwych dzików, a także wzmożony nadzór nad obrotem zwierzętami.

W drugim dniu konferencji odbyły się zajęcia warsztatowe, mające na celu zapoznanie lekarzy weterynarii z techniką wykonywania szczepień śródskórnych, a także zabiegów ultrasonograficznej diagnostyki ciąży. Duża liczba zgromadzonych gości i liczne pytania padające z sali wskazują na to, że konferencje tego typu są niezwykle potrzebne. Problemy zdrowotne zwierząt wciąż są zmorą większości producentów świń, wzrost świadomości lekarzy weterynarii leży więc także w interesie samych rolników.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.111.185
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!