PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Efektywna dezynfekcja - nie taka prosta

Efektywna dezynfekcja - nie taka prosta

Dezynfekcja, wbrew opiniom, jest procesem skomplikowanym, wymagającym wiedzy i wyzbycia się rutyny i przyzwyczajeń. Jej skuteczność jest wypadkową właściwego przygotowania pomieszczeń, znajomości zakresu działania środka dezynfekcyjnego, właściwego stężenia, czasu działania i temperatury otoczenia w trakcie jej wykonywania – tłumaczył dr Marian Porowski, podczas XIX Międzynarodowej Konferencji Naukowej, która odbyła się w PIW-et w Puławach.



Dezynfekcja jest procesem mającym na celu eliminację drobnoustrojów chorobotwórczych oraz ich form przetrwalnikowych. Jej celem jest zapobieganie szerzeniu się chorób zakaźnych poprzez likwidację dróg zakażenia używając środków dezynfekcyjnych.

Środki dezynfekcyjne są to substancje chemiczne przeznaczone do kontrolowania, zapobiegania i niszczenia mikroorganizmów z przedmiotów i powierzchni. Stosując dezynfekcję w swoim gospodarstwie należy przede wszystkim właściwie dobrać procedury i środki dezynfekcyjne.

Zawsze przed użyciem należy zapoznać się z opisem produktu na etykiecie. Cechy środka dezynfekcyjnego decydujące o skuteczności dezynfekcji to:

Właściwie dobrany środek dezynfekcyjny, czyli taki który działa bójczo na patogeny bytujące w dezynfekowanych pomieszczeniach,
Znajomość niezbędnego czasu kontaktu środka z powierzchnią dezynfekowaną dla skutecznej eliminacji drobnoustrojów,
Mechanizm działania środka,
Zakres temperatur w których środek jest aktywny,
Eliminacja czynników powodujących wysychanie powierzchni jak przeciągi, otwarte okna, drzwi, intensywna wentylacja gdyż środki dezynfekcyjne działają skutecznie tylko w mokrym środowisku,
Właściwe stężenie środka dezynfekcyjnego - ten sam środek może być stosowany w różnych stężeniach w zależności od drobnoustroju,
Temperatura otoczenia - w temperaturach minusowych większość środków traci swoją aktywność, dla niewielu z nich dolnym zakresem jest +4oC, większość produktów osiąga swoją aktywność dopiero w temp +15oC gdzie woda do przygotowania roztworu ma temperaturę +12oC

Etapy skutecznej dezynfekcji:

1. Dokładne mycie powierzchni i usunięcie zanieczyszczeń organicznych jak gnój, gnojówka, obornik. W obecności tych zanieczyszczeń skuteczność działania środków dezynfekcyjnych jest znacznie ograniczona. Po ich usunięciu niezbędne jest namaczanie powierzchni przygotowanej do dezynfekcji z użyciem środków zwilżających. Takie postępowanie poprawia efektywność, skraca czas potrzebny na czyszczenie, zmniejsza zużycie wody i pośrednio produkcję gnojowicy.

2. Usunięcie z powierzchni tzw. biofilmu. Biofilm jest to zbiór bakterii, wirusów i grzybów bytujących pod cienką warstwą zbudowaną z pozostałości tłuszczu znajdującego się w kale a powstającą podczas mycia. Dla rozpuszczenia tej warstwy konieczne jest użycie detergentów a następnie po określonym czasie spłukujemy jego pozostałości.

3. Właściwie przeprowadzona dezynfekcja -  krok po kroku, w tabeli poniżej.

Jak dobrać właściwy środek dezynfekcyjny?
1. Na podstawie informacji na etykiecie,
2. Na podstawie internetowej bazy danych gdzie wprowadzamy informację o patogenach a baza listuje wszystkie środki skuteczne przeciwko tym patogenom,
3. Informacje podane przez badaczy, naukowców.

W obliczu zagrożenia ASF wybierając środek dezynfekcyjny należy wziąć pod uwagę wszystkie powyższe procedury.
Wirus ASF wykazuje się znaczną odpornością na temperaturę, czynniki chemiczne i inne więc o bezpieczeństwie produkcji będzie decydować świadomość wszystkich podmiotów w obszarze produkcji świń oraz bioasekuracja.

Najważniejsze punkty to:
Ogrodzenie fermy co zabezpiecza przed przedostaniem się na teren innych zwierząt,
Kontrola gryzoni i deratyzacja,
Zabezpieczone miejsce dla padłych zwierząt,
Śluza wjazdowa ze środkiem dezynfekcyjnym,
Ograniczenie przemieszczania się ludzi,
Bioasekuracja wewnątrz fermy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.23.251
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!