W kwietniu wysłanych zostało ponad 175,6 tys. ton tych produktów, co stanowiło wolumen o 12% większy od miesięcznego rekordu zanotowanego w lutym. W okresie pierwszych czterech miesięcy br. amerykańskie wysyłki wzrosły do 629,68 tys. ton o wartości 1,4 mld euro. Pod względem wolumenu była to sprzedaż o ponad połowę większa w porównaniu do analogicznego okresu ub. roku.

Amerykański eksport odpowiadał 22% całkowitej produkcji w sektorze wobec 16,5% w pierwszych czterech miesiącach poprzedniego roku. Głównym odbiorcą tych produktów jest nadal Japonia, a wśród innych kluczowych rynków zbytu dominowały Chiny (ponad 300% wzrost) oraz Meksyk, Rosja, Kanada i Korea Południowa.

Eksport mięsa wieprzowego z USA nie zwalnia od 16 lat. W całym 2008 roku prognozuje się wzrost eksportu o 36% w porównaniu do roku ubiegłego.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: AgraNet