Niemieccy eksperci oceniają, że wzrost cen wieprzowiny w skupach wśród wszystkich największych producentów trzody chlewnej w Europie jest wynikiem większego zapotrzebowania handlu na świeże mięso.

Jest to przede wszystkim spowodowane rozpoczęciem sezonu turystycznego w krajach Europy Południowej, a także sezonem grillowym, który rozpoczął się już na dobre. Dodatkowo, większy popyt na mięso jest wspierany udanym handlem niektórych krajów UE z Chinami, które nieustannie wykazują duże zapotrzebowanie na wieprzowinę.

Jak informowała wcześniej Agra Europe już w pierwszym kwartale 2016 r. eksport wieprzowiny z UE do Chin zwiększył się aż o 91 proc. w stosunku do pierwszego kwartału w 2015 r. Swoje mięso wysyłają tam m.in. Hiszpanie, Niemcy czy Holendrzy, co powoduje lekkie rozluźnienie w dotychczasowej wysokiej podaży mięsa w UE. Niestety, rynek chiński nadal jest zamknięty dla polskiej wieprzowiny.

Tygodniowe zmiany cen tusz wieprzowych w poszczególnych krajach UE wg ISN, przedstawiają się następująco: Niemcy + 6 eurocentów (1,326 euro/kg), Holandia +7 eurocentów (1,253 euro/kg), Dania +4 eurocenty (1,367 euro/kg), Belgia +6 eurocentów (1,248 euro/kg), Francja +2 eurocenty (1,361 euro/kg), Hiszpania + 5 eurocentów (1,375 euro/kg), Austria +7 eurocentów (1,243 euro/kg), Wielka Brytania +2 eurocenty (1,403 euro/kg).

Podobał się artykuł? Podziel się!