Do tej pory, mimo rosyjskiego embarga i choroby ASF, sytuacja w przypadku eksportu tego asortymentu była całkiem niezła.

W okresie ośmiu miesięcy 2016 roku z kraju wywieziono 454 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, o 8 proc. więcej niż w tym samym okresie 2015 roku.

Jednak w ostatnich miesiącach 2016 roku, w miarę pogłębiającego się spadku produkcji, dynamika wzrostu eksportu produktów wieprzowych prawdopodobnie osłabnie.

W efekcie, w ocenie analityków ARR, w całym 2016 roku eksport może ukształtować się na poziomie około 680 tys. ton, o 4 proc. wyższym niż w 2015 roku.

- W pierwszej połowie 2017 roku, w wyniku malejącej krajowej produkcji, eksport wieprzowiny prawdopodobnie się zmniejszy - dodają eksperci ARR.

Podobał się artykuł? Podziel się!