PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ekstrudowana soja zyskuje na popularności

Ekstrudowana soja zyskuje na popularności

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 09-03-2015 11:07

Tagi:

Ekstrudowane nasiona soi coraz częściej stają się składnikiem mieszanek paszowych dla zwierząt. Bierze się to z dobrej jakości i konkurencyjnej ceny zakupu.



Surowe nasiona soi praktycznie nie nadają się do stosowania w paszach dla zwierząt monogastrycznych. Jednym ze sposobów podnoszenia wartości pokarmowej tego surowca, jest poddanie go ekstruzji. Jest to rodzaj obróbki, polegający poddaniu surowca działaniu wysokiego ciśnienia i temperatury, w specjalnie do tego przystosowanych prasach. W kraju stopniowo pojawiać zaczynają się firmy paszowe zajmujące się przetwórstwem soi z krajowych zbiorów, lub importowanej z innych państw. Jedną z takich firm jest firma Agro – Matt, która swój zakład produkcyjny posiada w miejscowości Dłutów, leżącej pomiędzy Łodzią a Bełchatowem. Jak mówi nam Adam Sujka, główny technolog firmy, zapotrzebowanie na ekstrudat sojowy stale wzrasta: z produkcją ruszyliśmy jesienią minionego roku, a już teraz planujemy dalszą rozbudowę zakładu – zapotrzebowanie jest tak duże, że wkrótce nasze moce przerobowe mogą okazać się niewystarczające. Odbiorcami produktu są głównie producenci pasz, lub duże fermy. Cenią oni nasz produkt za dobrą jakość i cenę konkurencyjną do poekstrakcyjnej śruty sojowej. Koszt białka jest w przypadku naszego ekstrudatu nieco wyższy niż ma to miejsce w śrucie poekstrakcyjnej, jednak w zamian produkt zawiera blisko 18 proc. tłuszczu, co sprawia że zbędne staje się natłuszczanie pasz. Zastąpienie natłuszczania paszy ekstrudatem sojowym daje dodatkowe korzyści – otrzymuję sygnały że nawet przy zastosowaniu wysokiej klasy natłuszczarek, w produkcji paszy zdarzają się problemy ze zbrylaniem mieszanki. Stosując ekstrudat sojowy ten problem jest wyeliminowany. Dodatkową zaletą naszego produktu, jest to, iż jest on w całości wytworzony z soi niemodyfikowanej genetycznie – fakt ten coraz częściej dostrzegany jest przez odbiorców – tłumaczy Sujka.

Soja ekstrudowana zawiera w swoim składzie przeciętnie 35 proc białka i 18 proc. tłuszczu. Poddanie jej obróbce wpływa na poprawę strawności białka, redukcję szkodliwości związków antyodżywczych a także gwarantuje czystość mikrobiologiczną produktu. Dopuszczalne udziały tego komponentu dla loch karmiących i tuczników to 15 proc. a dla prosiąt 12 proc. Ze względu na wysoką wartość energetyczną, lochy prośne mogą otrzymywać w paszy maksymalnie 3 proc. omawianego produktu. Cena tony ekstrudowanej soi to około 1900 zł. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • -policz 2015-03-10 15:18:01
    Farmermf mylisz śrutę poekstrakcyjną sojową- pozostałość po ekstrakcji chemicznej oleju z nasion -tłuszczu pozostaje ok 1,5% z pełnotlustymi nasionami - zawartość tłuszczu 18-20% czyli 180-200 kg /t -szybki kurs matematyki?;)Jeśli coś zawiera 18% tłuszczu oczywiste jest ,że zawartość białka jest niższa, 100 % nie jest gumowe;)To zupełnie inne surowce! Żeby uzyskać tę samą wartość energetyczną do 1000 kg śruty poekstrakcyjnej trzeba by dolać ok 170 kg oleju sojowego.Policz koszty
  • @farmermf 2015-03-10 07:31:30
    @CZERNIK to TY to pisał?
  • janusz 2015-03-09 22:13:50
    1900 zł? Za tyle można kupić soję 46% białka.. co prawda nie ekstrudowaną ale z mniejszą zawartością subst. antyżywieniowych..
    18% oleju to jest 1,8 kg oleju w 1 t produktu (koszt 10 zł dobrego oleju)
    Jedynym bardzo znaczącym plusem jest NON GMO co w gosp. ekologicznych odgrywa ogromną rolę.

    Proszę o odpowiedź jakiej produkcji i z którego roku jest omawiany ekstruder?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 176.108.129.203
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!