Jak podaje w swojej prognozie Organizacja do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2016 roku nieznacznie wzrośnie światowa produkcja mięsa ogółem. Wzrost globalnej produkcji mięsa będzie jednak minimalny: wyniesie około milion ton, co stanowić będzie 0,3 proc. światowej produkcji.

Przewidywany wzrost będzie przede wszystkim efektem zwiększonej produkcji mięsa drobiowego (+1,1 proc, do 116,2 mln. t), wołowego (+0,8 proc. do 68,4 mln t) i owczego (+ 0,7 proc. do 14,1 mln ton. W tym samym okresie spadnie natomiast produkcja mięsa wieprzowego. Jak przewidują eksperci, światowa produkcja wieprzowiny obniży się o 0,7 proc. i wyniesie 116,4 mln. t.

Jak podaje FAO, wzrost produkcji mięsa będzie miał miejsce przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, UE i Rosji. Spadek produkcji będzie miał natomiast miejsce przede wszystkim w Chinach, a także w Australii i RPA.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!