Kapitał Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego (FPMW) jest naliczany w wysokości 0,1 proc. wartości netto od sprzedaży świń żywych. W tym roku, należności Funduszu, czyli dochody przewidziane do wpłaty, to 9 mln zł.

Zbigniew Ajchler, producent trzody chlewnej oraz członek KZP-PTCH w trakcie debaty „Szanse rozwoju krajowej produkcji świń” podczas konferencji Farmera „Nowoczesna produkcja – świnie”, przedstawił oficjalne stanowisko Związku, na temat FPMW.

Brzmiało ono następująco: Na Fundusz składają się wyłącznie producenci, a rządzą nim przetwórcy i garstka producentów. Funduszem powinni rządzić wyłącznie producenci, którzy mogliby zlecać zadania przetwórstwu – oficjalne stanowisko wystosowane przez dr Mariana Kapłona, prezesa KZP-PTCH.  

W skład zespołu zarządzającego finansami Funduszu wchodzą zarówno przedstawiciele producentów i hodowców świń ale też branży przemysłu mięsnego.

W kadencji na lata 2013-2017 są to:

- członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające podmioty prowadzące chów lub hodowlę świń: Ryszard Mołdrzyk, Grzegorz Majchrzak, Artur Ławniczak, Andrzej Kabat,

- członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze mięsa lub prowadzące działalność w zakresie uboju świń: Wiesław Różański, Zbigniew Nowak, Witold Choiński, Jacek Władysław Marcinkowski,

- członek komisji reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych: Andrzej Frąckowiak.   

W tym roku z Funduszu finansowane lub współfinansowane będą następujące działania:

- XXVII Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych (świnie) - zostanie sfinansowana w całości z FPMW w kwocie 329,175 tys. zł.

- Promocja materiału hodowlanego trzody chlewnej podczas regionalnych targów i wystaw w 2015 r. - zostanie sfinansowana w całości z FPMW, koszt tej promocji będzie wynosił 816,270 tys. zł.

- Piknik wieprzowy - również sfinansowany w całości z FPMW w wysokości 1,034 mln zł.

- Upowszechnienie wyników badań o aktualnej wartości dietetycznej o wartości 449,820 tys. zł.

- Smaki Polskie - Wieprzowina - Polska tradycja - sfinansowane w całości za kwotę 500 tys. zł.

- Mięso wieprzowe - smaczne i zdrowe - sfinansowane w całości z FPMW 200 tys. zł.

-Smaki Europy - jakość i tradycja - współfinansowana z Funduszu w kwocie 1,5 mln zł.

- Smak jakości i tradycji prosto z Europy - współfinansowane z FPMW w kwocie 1,5 mln zł.

- Rozsmakuj się w Europie - współfinansowane z FPMW w kwocie 1,5 mln zł.

- Z wieprzowiną za pan brat - sfinansowane w całości z FPMW, które wynosi 460,215 tys. zł.