PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Funkcjonalna wieprzowina z CLA

Funkcjonalna wieprzowina z CLA Dodatek CLA do paszy dla świń wpływa nie tylko korzystnie na ich zdrowie ale i późniejszą jakość mięsa. fot. farmer.pl

Suplementacja paszy trzody chlewnej, często oprócz korzystnego wpływu na organizmy zwierząt przekłada się na poprawę jakości mięsa - zarówno pod względem technologicznym jak i wartości zdrowotnych.



Sprzężone dieny kwasu linolowego (conjugated linoleic acid – CLA) są związkami, które zostały odkryte dosyć niedawno, bo w 1979 roku. Wyniki dotychczasowych badań nad określeniem ich roli w organizmie zwierząt wykazały, że poszczególne dieny kwasu linolowego różnią się właściwościami od ich macierzystego związku, jakim jest kwas oktadekadienowy (cis-9, cis-12). Omawiane izomery kwasu linolowego powstają w biohydrogenacji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w żwaczu zwierząt przeżuwających. Dlatego też największą koncentrację sprzężonych dienów kwasu linolowego odnotowuje się w tłuszczu mleka i mięsie przeżuwaczy. Związki CLA są substancjami egzogennymi dla zwierząt monogastrycznych i człowieka. 

Do tej pory naukowcy z całego świata przedstawili szerokie spektrum oddziaływania CLA w organizmie zwierząt. Właściwościami CLA, które mają znaczenie funkcjonalne i które często widzimy w reklamach prezentowanych w mediach to: przeciwzapalne oddziaływanie na organizm człowieka (w szczególności przy występowaniu chronicznych stanów zapalnych), właściwości przeciwmiażdżycowe, zapobieganie nadmiernemu odkładaniu się tkanki tłuszczowej w organizmach zwierząt i ludzi oraz przeciwnowotworowe działanie w stosunku do komórek nowotworowych – raka piersi, prostaty, okrężnicy i płuc.

Ważnym aspektem dla producentów wieprzowiny stała się możliwość wykorzystania CLA jako dodatku do paszy dla tuczników. W wielu doświadczeniach zaobserwowano, że zastosowanie suplementu CLA w paszy powodowało spadek otłuszczenia tuczników przy jednoczesnym wzroście masy mięśniowej.

Dodatkowo wzbogacanie dawki pokarmowej w sprzężone dieny kwasu linolowego powoduje zwiększenie zawartości tych związków w tkance mięśniowej i tłuszczowej świń. Fakt ten może mieć duże znaczenie z punktu widzenia żywienia człowieka. Kwasy tłuszczowe CLA, które posiadają szereg właściwości biologicznych, mogą spowodować w przyszłości, że wieprzowina wzbogacana w te związki może stać się żywnością funkcjonalną.

Warto pamiętać, że przy stosowaniu w paszy tłuszczów o wyższej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych warto pamiętać o ich dużej podatności na procesy jełczenia. Dlatego oleje powinny być zabezpieczane przed procesem nadmiernej oksydacji poprzez zastosowanie odpowiednich przeciwutleniaczy, najczęściej jest to zwiększony udział witamina E w paszy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.105.205
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!