PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

GIW potwierdza kolejne ognisko ASF

GIW potwierdza kolejne ognisko ASF Wystąpienie nowego ogniska potwierdzono w minioną środę, a oficjalny komunikat na ten temat GIW opublikował w dniu dzisiejszym

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 15-06-2018 11:07

Tagi:

Jak informuje Główny Inspektorat Weterynarii, na Lubelszczyźnie pojawiło się kolejne, sto dziewiętnaste ognisko afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju.



Wystąpienie nowego ogniska potwierdzono w minioną środę, a oficjalny komunikat na ten temat GIW opublikował w dniu dzisiejszym. Choroba pojawiła się w stadzie liczącym 2 świnie zlokalizowanym na terenie gminy Ruda-Huta w powiecie chełmskim. Gospodarstwo znajduje się na obszarze objętym ograniczeniami.

Na obszarze tej gminy wystąpiło również poprzednie, sto osiemnaste ognisko choroby, które potwierdzono we wtorek w stadzie liczącym 10 świń.

>>>>> Czytaj więcej: WLW w Lublinie potwierdza nowe ognisko ASF

Od początku roku w naszym kraju potwierdzono już 15 ognisk ASF, z czego aż 11 wystąpiło w przeciągu minionego miesiąca. Większość. bo aż 10 tegorocznych ognisk pomoru pojawiło się właśnie na Lubelszczyźnie. Wystąpiły one w powiatach włodawskim, chełmskim, parczewskim i lubartowskim. Poza tym ogniska ASF pojawiły się w tym roku także w województwie mazowieckim (w powiecie legionowskim i siedleckim), oraz podlaskim (w powiecie sejneńskim i bielskim).

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (27)

  • olo 2018-06-18 09:58:11
    U kogo?
  • And 2018-06-18 09:49:39
    !20 Kolonia Kolano gmina Jabłoń.
  • K 2018-06-17 21:05:37
    Są nowe ogniska. Nikt nie panuje nad dzikami roznoszacymi wirus ASF
    • Romek 2018-06-17 22:44:27
      A gdzie te on owe ogniska bo nic nie słychać?
  • Marcel 2018-06-16 17:33:07
    No poprostu brawo brawo . konsument sam wykreował jakość i parametry mięsa a teraz mówi że be. Proces produkcji w gospodarstwach towarowych jest ściśle nadzorowany przez piw . jak się nie ma argumentów to pozostaje obrażanie ludzi oraz hiszpański model produkcji śwń w dalszej perspektywie (ferma 10000 sz -dziesięć tysięcy sztuk) nie tam jakieś 700 czy 1000 panie cw__lu
    • romek 2018-06-18 07:15:03
      Lepsze 10000 z daleka od ludzi, w kompletnie wyizolowanym miejscu, niż smród na każdej wsi od jednego świniarza. Z 99 domów ludzie szukają tylko okazji by się wynieść, bo mości pan wziął sobie dotacje i ma 2000 świnek.

      #polskichów #polskismród - bez ustawy odorowej i wyznaczonych miejsc dla uciążliwego rolnictwa polska wieś zniknie. Bo wieś bez zwierząt wciąż jest wsią. Wieś bez ludzi - już wsią nie jest. Zostaną jeszcze przez kilka lat sami starzy emeryci, którzy nie mają co ze sobą zrobić. Oni odejdą na tamten świat, ku uciesze świniarza czy drobiarza.
    • Marcel 2018-06-18 07:26:28
      Marcel, to jest inaczej. Rolnicy a w zasadzie hodowcy - sami sobie pętle na szyję wieszają. Wzajemnie się podniecają kto ma więcej, kto większy chlew pobuduje itp.

      A rynek nasycony maksymalnie. Czipsy wieprzowe, Konserwa z kaczki (10%, 90% to wieprzowina), grochówka na wieprzowinie, generalnie strach cokolwiek już jeść, jak ktoś wie, że wieprzowina to najgorsze mięso.

      Efekt? Każda otworzona chlewnia na 200 DJP zabija 10 chlewni po 20 DJP. Ceny w dół jadą gdy tylko mogą, każdy cykl to kolejne większe obiekty. Czemu się dziwić...

      A od konsumentów zbyt wiele nie oczekuj. Młodsze pokolenie prędzej całkiem porzuci wieprzowinę albo mięso w ogóle. Na Zachodzie to już całkiem popularne. Ja sam dla własnego zdrowia jadam mięso raz na 2-3 tygodnie, rzadko kiedy czerwone. A gdybyś wiedział jak mi się badania przez to poprawiły, to spaliłbyś swój chlewik raz-dwa - jako przyczynę ludzkiego nieszczęścia... No ale to już dywagacje.
  • Biała 2018-06-16 15:46:55
    Ja mam swoje. Z marketu nawet dla swojego psa obawiała się kupić.
    • Mnich 2018-06-16 17:03:17
      To się ciesz bo inni muszą kupić w supermarkecie.
  • Biała 2018-06-16 11:10:06
    Taki jak ty zalicza się do przemysłówki. Karmucie świnie różnymi syfami, faszerujecie antybiotykami, aby jak najprędzej się pozbyć.
    Rolnicy którzy trzymają do kilkudziesięciu sztuk, karmią naturalnie swoimi ziemniakami, pasami ze swojego zboża bez żadnego GMO. I tylko dlatego plujecie na tych małych.
    Liczcie się z tym że i was dopadną, to już tylko kwestia czasu
  • Marcel 2018-06-16 09:10:39
    W tym sęk że grono małych gospodarstw nie robi nic w kierunku zabezpieczenia gospodarstwa przed wniknięciem wirusa a często w tym samym obuwiu chodzą do świnek ,sąsiada sklepu a nawet do banku ,a co tam tylko 5sztuk stracę.
    Ja do budowy 1 chlewni musiałem kupić łopatę do wykopu ,tak więc tatuś mnie nie ustawił. W produkcji trzody bioasekuracja jest jednym z czynników pracy , nie szwędanie się po wsi w filcach podchmielony ,co często media przedstawiają
    • Mnich 2018-06-16 14:24:07
      Jak nas zabraknie to będziesz wpieprzał niemieckie świnie z super marketu , których nawet chinole niechcą .
      • mirosław 2018-06-18 07:17:33
        chętnie zjem niemieckie o ile nie będzie mi śmierdziało
        duńskie też chętnie zjem

        budujecie swoje chlewnie i kurniki bez żadnego pomyślunku. gospodarstwa po rodzicach rozwijane są w miejscach gdzie 100 świnek było dobrze, ale już nie 800. a potem dziwicie się, że jest wrogość.

        jak ktoś chce rozwijać hodowlę na wsi - to do gminy szukać uczciwego miejsca na fermę, gmina niech robi dojazd a miejsce niech będzie co najmniej kilometr od domów. takich lokalizacji jest dużo o ile ktoś mapy potrafi czytać (niestety, wykształcenie rolnicze chyba tego nie obejmuje).
    • Mnich 2018-06-16 14:28:16
      Sory tyczyło to się do Biała
  • Biała 2018-06-15 23:23:51
    Co wam takiego zrobili ci co tylko trzymają?
    Jesteście obrzydliwi.

  • mlody 2018-06-15 23:20:14
    Przy dziszejszej cenie 4.3 netto to jaka jest oplacalnosc w cyklu zamknietym zero...............
    • krzysiek 2018-06-16 13:26:41
      chyba pomyliłeś cykle...
  • KCek 2018-06-15 23:00:14
    A może płot postawić by od Gdańska przez Łódż i na dół? Jeszcze nie wszystko stracone.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.141.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!