Glistnica (Askarioza) wywoływana jest przez glistę świńską (Ascaris suum), należącą do nicieni. Dorosłe osobniki osiągają długość do 20 cm. Cykl rozwojowy glisty trwa około dwóch tygodni i w całości zachodzi w organizmie świni. Z jaj złożonych w jelicie cienkim, wylęgają się niewielkie larwy, które po przebiciu nabłonka jelita, przedostają się do krwiobiegu. Stamtąd przemieszczają się do wątroby i płuc, skąd następnie wedrują do krtani i jamy ustnej. Po połknięciu przez świnię, przedostają się z powrotem do jelita cienkiego, gdzie dorosłe osobniki składają jaja. Część jaj wraz z kałem, wydostaje się na zewnątrz organizmu. To właśnie jaja obecne w odchodach świń, są głównym źródłem zakażenia. Dodatkowo, zakażenie może być wywołane w skutek stosowania paszy zanieczyszczonych jajami glisty.

Objawy glistnicy, takie jak wychudzenie, osłabienie apetytu, biegunki i wymioty, występują najczęściej u młodych świń. U prosiąt i warchlaków mogą występować padnięcia, spowodowane wyniszczeniem organizmu i zaczopowaniem światła jelit kłębem robaków. U starszych osobników rzadko występują wspomniane objawy, glistnica prowadzi jednak do znacznego zahamowania wzrostu.

W przypadku podejrzenia zakażenia glistą świńską, niezbędne jest odrobaczenie całego stada. Poprzez obecność jaj w kale, możliwe jest, bowiem zakażenie większej ilości osobników. Zabieg należy powtórzyć po 14 dniach, gdyż po tym okresie z jaj rozwijają się formy dorosłe. Do odrobaczenia należy użyć preparatów w postaci doustnej lub domięśniowej. W zapobieganiu zakażeniom, najważniejsza jest staranna i regularnie przeprowadzana dezynfekcja chlewni. Ważne jest także, aby przed wprowadzeniem do stada nowych osobników, zostały one poddane zabiegowi odrobaczania.

Choć u starszych osobników, glistnica przebiega niekiedy bezobjawowo, jej zwalczanie jest niezwykle ważne. Zarobaczone osobniki zużywają, bowiem więcej paszy, a ich przyrosty są znacznie niższe. Prowadzi to do poważnego zwiększenia kosztów produkcji. 

Podobał się artykuł? Podziel się!