PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Główne problemy sektora świń wg. POLSUS

Główne problemy sektora świń wg. POLSUS

Od połowy ubiegłego roku Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej pracuje nad strategią rozwoju hodowli i produkcji sektora trzody chlewnej w naszym kraju na dalsze lata. Podczas Targów Ferma w Łodzi , dyrektor biura POLSUS przedstawił główne kierunki zmian dla tej branży.



W skład zespołu ekspertów którzy pomagali diagnozować aktualne problemy sektora, a także znaleźć ich rozwiązanie wchodzili m.in.: prof. Stanisława Okularczyk, prof. Marian Różycki, prof. Zygmunt Pejsak, prof. Andrzej Pisula, dr Dariusz Lisiak, dr Janusz Wojtczak, dr Marian Kapłon, Danuta Zawadzka i Michał Koleśnikow.

Według ekspertów główna przyczyna, która doprowadziła do załamania rynku trzody chlewnej w Polsce to niska konkurencyjność, wynikająca z małej efektywności produkcji na poziomie gospodarstw, ale także nasza słabość ekonomiczna i brak optymistycznych perspektyw na rozwój.

– Do tego w dużej mierze przykłada się rozdrobnienie produkcji w kraju, duża liczba małych gospodarstw produkujących świnie. Bardzo niepokojące jest również, to że w ciągu ostatnich kilku lat wypadają z rynku nie tylko te najmniejsze gospodarstwa, ale też te duże, które miały powyżej 200 loch w stadzie – mówił dr Tadeusz Blicharski.

Kolejnym problemem, który dotyczy polskiej produkcji świń to wysoki poziom żywienia naszych zwierząt. W porównaniu do innych krajów Wspólnoty, w Polsce te koszty są z reguły wyższe.

– Jeżeli chodzi o żywienie świń, to w porównaniu do innych krajów jesteśmy tradycjonalistami. Żywimy nasze zwierzęta bardzo drogimi i dobrymi paszami, czyli głównie zbożem dobrej jakości. W większości krajów żywienie trzody chlewnej, tam gdzie jej produkcja jest tania żywienie jest oparte głównie o odpady przemysłu rolno-spożywczego.

Według dyrektora POLSUS w Niemczech jak i w Danii praktycznie nie ma już producentów świń, którzy bazowaliby w żywieniu świń wyłącznie na pełnoporcjowych mieszankach zbożowych. Fakt, że odpady rolno-spożywcze są praktycznie utylizowane przez świnie obniża koszty produkcji samych zwierząt o 10 do nawet 20 proc.

W efekcie, w Polsce produkujemy mięso bardzo dobrej jakości, za którą mało kto płaci producentom trzody. Z drugiej strony nasza wieprzowina ze względu na wysoką jakość i walory smakowe znajduje wymagających odbiorców na takich rynkach jak Japonia, Korea Południowa, ale też u naszych sąsiadów na Białorusi.

Kolejna poważna sprawa, nad którą w najbliższym czasie będzie trzeba się poważnie zastanowić to zagadnienie rezygnacji z kastrowania knurków.

- U nas konsumenci są przewrażliwieni na zapach knurzy, ale z drugiej strony tak naprawdę importujemy mięso z Hiszpanii z Niemiec, czy też z Holandii, - w której praktycznie już prawie wcale nie kastruje się tuczników.  Jakoś nikt później nie ma zażaleń, że mięso ma zapach knurzy. To jest dla nas kolejny problem do rozwiązania, bo rezygnacja z kastracji knurków niesie ze sobą wymierną korzyść finansową. Według szacunków europejskich jest to około 7-8 euro oszczędności na jednym knurku. Wliczone są w to większa retencja białka, szybsze tempo wzrostu i mniejsza ilość zabiegów weterynaryjnych – wyjaśniał dr Tadeusz Blicharski, dyrektor biura POLSUS.

Wielkim zagrożeniem, na które nie powinno być nikomu obojętne to rosnący import prosiąt.

- Musimy tutaj pomyśleć jak tą tendencję odwrócić. Tym zajmuje się również Zespół, który powstał przy ministrze rolnictwa. Ich zadaniem jest wypracować i przygotować środki finansowe, które będą zachęcać producentów świń do powiększania stad loch i produkcji większych partii prosiąt – powiedział dr Blicharski. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (7)

  • jasiu 2013-03-04 10:09:03
    Pasza z rakotwórczą substancją trafiła do prawie 6,5 tys. niemieckich ferm !!!!!!!!!!!!!
    Czy my w Polsce też mamy tak oszczędzać ????? co wy na to głupie profesorki
  • hohoł 2013-02-28 22:44:11
    gdyby głupota miała skrzydła to profesorki by fruwały!!!!!!!!!!!!!!!!
    My polscy hodowcy musimy konkurować z odpadami ubojowymi z zachodu .Polskie min rolnictwa na zlecenie firm zachodnich świadomie i celowo niszczy Polska hodowlę bo jest ona konkurencyjna i stanowi--[-ła] zagrożenie dla tych z zachodu,ponieważ małe gospodarstwa chłopskie bazujące na własnym zbożu są odporne na wachania cen.Wielkie fermy bazujące na zbożu z zakupu ,nie mają szans. Na zachodzie śmierdzi wszystko więc knur to nie problem
  • chłop 2013-02-28 20:30:40
    to liśćmi z drzew profesory (od siedmiu boleści) żywta trzodę chlewną !! ten błąd to specjalny dla profesorów zrobiłę!!!!
  • Platonis 2013-02-28 20:04:09
    Panowie specjaliści nie wzięli pod uwagę jednej ważnej kwestii - świat się budzi i otwiera oczy na cierpienie zwierząt, przez co staje się wegetarianiński. Obawiam się, że człowiekowi, który otworzył oczy na siłę mu ich się nie da zamknąć.
    Praca i zaangażowanie pazerniaków skazane na porażkę...
  • PM 2013-02-28 17:44:26
    Aporównajmy przy okazji, jaki jest potencjał przemysłu rolno-spożywczego w Polsce i w Niemczech/Danii. Może to częściowo tłumaczyć, czemu karmimy świnie w wieksym stopniu zbożem?
    Nie jestem ALFONS I ŁAMAGĄ, ale pytać chyba mogę?
  • ryt 2013-02-28 16:51:42
    . Fakt, że odpady rolno-spożywcze są praktycznie utylizowane przez świnie obniża koszty produkcji samych zwierząt o 10 do nawet 20 proc.
    Prosze o precyzyjne wytlumaczenie co znaczy to zdanie.
  • mięsożerca 2013-02-28 15:43:02
    ZA ŚWINIE ŻYWIONE ODPADAMI, TO JA DZIĘKUJE BARDZO!!!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.219.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!