PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

GLW: mięso ze zlikwidowanych świń musiało być zutylizowane

GLW: mięso ze zlikwidowanych świń musiało być zutylizowane

Świnie ze strefy zapowietrzonej musiały zostać ubite i zutylizowane. Niestety, ale zwierzęta zabite nie mogły zostać wywiezione do zakładów mięsnych. Ze względu na to, że na tym terenie nie istnieje zakład, który mógłby poddać to mięso odpowiedniej obróbce termicznej – tłumaczy w rozmowie z serwisem farmer.pl Marek Pirsztuk, Główny Lekarz Weterynarii.



Główny Lekarz Weterynarii podkreśla, że wirus jest niebezpieczny i działania, które zostały podjęte przez Inspekcję Weterynaryjną w ograniczaniu szerzenia się choroby były niezbędne. Nie tylko polskie służby weterynaryjne tak działają, ale też litewskie, łotewskie czy białoruskie, które aktualnie prowadzą wzmożone zwalczanie ASF.

- Jest to postępowanie radykalne ale konieczne. W trudnej sytuacji są również Litwini. W ostatnim czasie na jednej z tamtejszych ferm zlikwidowano blisko 20 tys. świń. Powodem był wybuch ASF. Choroba nie dotknęła tam wszystkich świń, ale wszystkie zwierzęta musiały zostać ubite i zutylizowane - tłumaczy Marek Pirsztuk.

Jak już wcześniej informowaliśmy transport zwierząt z litewskiej fermy trafił do jednego z polskich zakładów mięsnych. Główny Lekarz Weterynarii wyjaśnia, że - transport tuczników z tego gospodarstwa trafił do Polski, jeszcze przed wybuchem choroby. Partia liczyła 190 świń. Zwierzęta zostały ubite na terenie naszego kraju. Mięso przebadano, wszystkie wyniki uzyskane do tej pory z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach były ujemne. Mimo tego, mięso z tych świń zostanie poddane dodatkowej obróbce termicznej, tak aby dodatkowo wykluczyć szerzenie się wirusa.

Niektórzy mają wątpliwości czy świnie, mięso czy też produkty pochodzenia zwierzęcego mogły być importowane z Litwy mimo tego, że wcześniej pojawiały się tam przypadki dzików chorych na ASF.

Główny Lekarz Weterynarii tłumaczy, że nie było podstaw do tego aby zakazać Litwinom wysyłania do nas świń z tej, czy innej fermy. - W przypadku wystąpienia ASF w jakimkolwiek kraju Unii Europejskiej obowiązuje zasada regionalizacji. Tam, gdzie wystąpi ASF wyznacza się odpowiednią strefę, której nie mogą przekroczyć świnie, mięso wieprzowe, czy produkty pochodzenia zwierzęcego. Tak też było w przypadku Litwy. Ferma, na której wystąpiło ognisko ASF nie znajdowała się wcześniej w żadnym z regionów wyłączonych z eksportu. Dlatego produkty z tego gospodarstwa mogły być eksportowane do innych krajów UE - mówi Marek Pirsztuk.

W rozmowie, szef polskiej weterynarii podkreśla, że teraz rolnicy powinni zwrócić szczególną uwagę nie tylko na bioasekurację swoich ferm ale też na ściółkę, którą wykorzystują do ścielenia w chlewniach i zboża, które są przeznaczane na paszę. Dziki, wyrządzają nie tylko szkody na polach ale moą stać się głównym wektorem szerzenia wirusa. ASF w odchodach dzika może pozostać aktywny przez 11 dni.

- Słoma z pól, na których pojawiały się dziki nie powinna być wykorzystywana jako ściółka dla świń. Podobnie, gdy widzimy, że rośliny były nadgryzione, przez dzikie zwierzęta. W żadnym razie nie powinny być wykorzystywane jako pasza, bo mogą prowadzić do zakażenia świń w gospodarstwie. Rolnicy powinni być wyczuleni i bardzo ostrożni w tym temacie. Potwierdzają nam to również służby weterynaryjne z innych krajów, które zmagają się z afrykańskim pomorem świń - dodaje Główny Lekarz Weterynarii.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.77.35
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!