PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Gospodarstwo Duńczyka

Autor: Apolinary Waźbiński

Dodano: 24-11-2006 09:30

Tagi:

Potęga duńskiej hodowli świń to zasługa takich producentów, jak Jorgen Freulund Schmidt. Gdy w roku 1992 przejmował od rodziców gospodarstwo, liczyło ono 45 hektarów i miało niewielką chlewnię. Dzisiaj ma 165 hektarów i chlewnię na ponad 500 macior, od których odchowuje 13,5 tysiąca prosiąt.



Jorgen Freulund Schmidt jest przykładem młodego, energicznego rolnika, który swoje gospodarstwo ukierunkował na chów świń. W roku 1992 przejął od rodziców 45 hektarów i po roku miał już chlewnię na 200 macior. W drugim roku gospodarowania przebudował stodołę na paszarnię, urządzając w niej suszarnię podłogową do zbóż. W piątym i szóstym roku postawił dwa gazoszczelne silosy paszowe. Następnie wybudował klimatyzowane pomieszczenia do odchowu prosiąt i chlewnię dla loch prośnych. Lochy mają w niej stanowiska niewiązane i karmione są w wydzielonej stołówce.

Stado podstawowe liczy dzisiaj 525 macior, które odchowują rocznie 13,5 tys. prosiąt o masie ciała 30 kg. Przeciętnie każda maciora odchowuje w ciągu roku 25 prosiąt. Większość z nich trafia do stałych odbiorców, którzy specjalizują się tylko w tuczu świń. Gospodarz zostawia dla siebie 3,5 tys. prosiąt, które przeznacza do tuczu. Jego maciory to mieszańce dwóch ras białych: zwisłouchej landrace i ostrouchej yorkshire. Są one unasieniane nasieniem knurów rasy duroc. Jorgen Schmidt uważa, że taka krzyżówka daje największe przyrosty masy ciała w tuczu, a tuczniki uzyskują bardzo dobrą mięsność.

Gospodarz sam wykonuje zabieg unasieniania. Przeszedł jednodniowe szkolenie w tym zakresie, chociaż w Danii nikt nie wymaga od rolnika takiego przeszkolenia, jeżeli unasienia lochy tylko w swojej chlewni. Sam przecież będzie ponosił skutki własnych błędów! Porcja nasienie wraz z dowozem kosztuje go 18 zł.

Stała rozbudowa chlewni wymusiła konieczność powiększenia gospodarstwa. W Danii są bowiem bardzo ostre przepisy, które uzależniają rozwój hodowli od możliwości rolniczego wykorzystania obornika i gnojowicy. Od czasu przejęcia gospodarstwa Jorgen Schmidt dokupił już trzy gospodarstwa, których budynki mieszkalne sprzedał lub wydzierżawił, a inwentarskie przerobił, aby służyły jego głównemu kierunkowi produkcji. Obecnie gospodarzy na 120 hektarach i dzierżawi dodatkowo 45 hektarów. Jest to powierzchnia trzy razy większa niż przeciętne gospodarstwo w Danii. Uprawia głównie zboże i rzepak. Dokupuje pasze wysokobiałkowe: śrutę poekstrakcyjną, sojową i mączkę rybną. Świnie są karmione paszą podawaną w formie papki. Aby wzbogacić ją w energię, dodawane jest 3-5 proc. rzepaku.

Gospodarz zatrudnia dwóch stałych pracowników. W najgorętszych okresach prac polowych i przy wywozie gnojowicy korzysta także z usług stacji maszynowej. Mówiąc najprościej jest to jeden z sąsiadów, który wyspecjalizował się w świadczeniu usług. Współpracuje także z innym sąsiadem, który ma nowoczesny, wydajny siewnik i kombajn zbożowy. Uważa, że kupowanie wszystkich maszyn, które są potrzebne w gospodarstwie, byłoby dużą rozrzutnością.

Źródło: "Farmer" 01/2005

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.145.103.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!