Izba Reprezentantów DC zatwierdziła też nowe dopłaty do ceny podstawowej dla dostawców żywych zwierząt. Stawki wynoszą dla świń przeznaczonych na ubój 0,9 DKK, czyli około 0,12 EUR, dla macior 0,8 DKK (0,11 EUR), z kolei dla cieląt i bydła 1,50 DKK (0,2 EUR).

Danish Crown budowało przez lata swój wysoki poziom konkurencyjności w stosunku do innych koncernów mięsnych na rynku europejskim. Podstawą była bardzo dobra integracja sektora produkującego zwierzęta i zakładów mięsnych. To pozwalało na ciągłe utrzymanie wysokiego poziomu dostaw zwierząt i produkcji mięsa. Dzięki temu zawsze mogli zaproponować atrakcyjną ofertę cenową.

Mimo dobrego zamknięcia roku obrotowego, Erik Bredholt, prezes zarządu DC podkreślił, że mijający rok nie był łatwy dla producentów świń współpracujących z firmą. - Trudno było generować przychód przy rosnących kosztach produkcji świń. Jednak od kilku miesięcy sytuacja zaczęła się poprawiać. Ten trend powinien się utrzymać w 2014 r.

Plany na przyszłość koncentrują się na utrzymaniu i zabezpieczeniu dostaw surowca dla DC. - W ostatnich miesiącach wprowadziliśmy pewne rozwiązania, które pozwolą utrzymać produkcję w zakładach mięsnych na rosnącym poziomie - powiedział Erik Bredholt.

Grupa Danish Crown jest międzynarodowym producentem wyrobów spożywczych, produkującym i sprzedającym je na całym Świecie. Prowadzi działalność ubojową trzody chlewnej (lider w Europie) i bydła. Jest największym eksporterem mięsa na świecie i największą firmą przetwórstwa mięsnego w Europie. W Polsce do Grupy Danish Crown należą Zakłady Mięsne Sokołów S.A.

Podobał się artykuł? Podziel się!