Nowy zakład Pini Polska to jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów produkcji przetworów z mięsa czerwonego w Europie i na świecie. Jest przystosowany do produkcji ok. 400 ton produktów wędliniarskich dziennie. W zakładzie będą działać 22 linie pakujące, dzięki którym każdego dnia zapakowane zostanie 80 ton boczku, 130 ton wędlin, 130 ton szynek gotowanych i 60 ton salami.

W skład grupy Pini w Polsce wchodzą już dwa inne zakłady: wyspecjalizowany w uboju i rozbiorze trzody chlewnej Pini Polonia oraz sprofilowany na plastrowanie i pakowanie mięsa oraz produkcję białej kiełbasy Pini Hamburger. W zakładzie Pini Polonia każdego dnia prowadzony jest ubój a następnie rozbiór, w wyniku którego pozyskane jest mięso z 16 tys. sztuk tusz wieprzowych. Pini Hamburger wyposażony jest w 17 linii produkcyjnych. Wykorzystuje zaawansowane rozwiązania technologiczne do produkcji mięs porcjowanych, mielonych i półproduktów. Wytwarza od 200 do 400 ton mięsa dziennie.

Grupa Pini należy do grona największych producentów wędlin w Europie. Jednocześnie jest jednym z najprężniej rozwijających się przedsiębiorstw w województwie łódzkim, gdzie zatrudnia zatrudnia ok. 3 200 osób.

Podobał się artykuł? Podziel się!