Wszystkie państwa członkowskie UE wprowadziły w tym okresie do magazynów ponad 43,5 tys. ton wieprzowiny. W największym stopniu z przechowalnictwa wieprzowiny skorzystała Hiszpania magazynując 9 545 t, później Dania - 8 497 t mięsa, na trzecim miejscu jest Polska z 6 717 t mięsa, trochę mniej mięsa zmagazynowali Niemcy, bo 6 359 t.

Jak podaje FAMMU/FAPA - ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości (27,2 tys. ton - 62,5 proc. całości przechowywanego mięsa). Boczek bez kości stanowił 16 proc. ogólnej ilości przechowywanego mięsa, a szynki - 6 proc.

Dopłaty zostały przyznane na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2015/360, które weszło w życie z dniem 9 marca br. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku ma na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i wzrost cen.

Podobał się artykuł? Podziel się!