Według danych z pierwszego kwartału roku wielkość eksportu świeżej / mrożonej wieprzowiny wyprodukowanej w Hiszpanii wzrósł aż o 16 proc, w porównaniu do analogicznego okresu zeszłego roku. W porównaniu z pierwszym kwartałem 2015 roku, wyeksportowano o 355 tys. ton mięsa więcej.

Wzrost eksportu wynika w głównej mierze z wzrastającego popytu ze strony Chin. Ilość surowca wytransportowanego do tego kraju wzrosła w omawianym okresie aż o 133 proc. Minimalnie (5 proc) wzrosła również wielkość importu świeżej / mrożonej wieprzowiny do Włoch. Wyraźnemu ograniczeniu nastąpiła natomiast sprzedaż surowca do Portugalii (-23 proc.) i do Francji (-17 proc.).

W tym samym czasie ograniczeniu uległ również import świeżej / mrożonej wieprzowiny do Hiszpanii. W porównaniu z pierwszym kwartałem 2015 roku odnotowano spadek importu rzędu 8 proc