PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Idą chłody – przypominamy optymalne temperatury w pomieszczeniach dla trzody

Idą chłody – przypominamy optymalne temperatury w pomieszczeniach dla trzody Fot. A.Królak

Wiele wskazuje na to, że „złota polska jesień” już za nami. Od kilku już dni obserwujemy znaczne ochłodzenie, warto zatem przypomnieć jakie temperatury powinny panować w pomieszczeniach dla poszczególnych grup świń.



W ciągu ostatnich kilku dni nastąpiło znaczące pogorszenie warunków pogodowych. Łagodną złotą polską jesień zastąpiła ponura słota. Znacznie spadły także temperatury. O ile jeszcze pod koniec zeszłego tygodnia wynosiły one średnio 16 – 18 °C, to obecnie są one o 10° niższe. Prognozy przewidują że w najbliższych dniach nastąpi dalsze ochłodzenie, temperatury w dzień mogą spaść do poziomu nieznacznie tylko przekraczającego 0°C. W tej sytuacji warto uczulić producentów trzody na to, by dołożyli wszelkich starań, by utrzymać w obiektach inwentarskich optimum cieplne. O ile w nowoczesnych obiektach temperatura regulowana jest automatycznie, o tyle w przypadku starszych chlewni utrzymanie optymalnej temperatury będzie kosztowało rolników sporo wysiłku.

Niestety zbyt niskie temperatury niosą ze sobą znaczące konsekwencje zdrowotne i ekonomiczne. Chłód na porodówce może być przyczyną dużych strat w odchowie prosiąt. Niskie temperatury działają immunosupresyjnie na wszystkie grupy produkcyjne świń. Niezależnie od wieku zwierząt może w takiej sytuacji następować nasilenie dolegliwości ze strony układu oddechowego, ale również pokarmowego. Chłód w tuczarni to wreszcie gorsza konwersja paszy i słabsza efektywność żywienia.
Równie groźne jak sam chłód, są duże wahania temperatur. Sprzyjają one pojawianiu się chociażby przypadków salmonellozy czy zakażeń wywoływanych przez beztlenowce.

Warto przypomnieć jakie temperatury powinny panować w pomieszczeniach inwentarskich. Oczywiście najcieplej powinno być w gniazdach dla prosiąt. W pierwszym tygodniu życia powinna tam panować temperatura rzędu 30 – 32°C. Później należy ja stopniowo zmniejszać, tak aby w momencie odsadzenia wynosiła około 24°C. Wraz z przeniesieniem odsadków na odchowalnie, temperatura musi ponownie wzrosnąć do około 30 °C. Ma to na celu przeciwdziałanie kondycji zdrowotnej, jakie może być następstwem stresu odsadzeniowego.

W przypadku tuczników zakres optymalnych temperatur zależy od masy i systemu chowu. W systemie ściołowym, temperatura powinna początkowo wynosić 18°C, wraz ze wzrostem zwierząt można ją jednak stopniowo obniżać. Tuczniki w ostatniej fazie tuczu mogą być utrzymywane nawet w temperaturze 12°C. Wyższe temperatury powinny panować natomiast w tuczarniach bezściołowych. W momencie rozpoczęcia tuczu temperatura powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych powinna wynosić 20°C, wraz z upływem czasu można ją zmniejszyć do poziomu 18 °C. Ze względu na duże zagęszczenie zwierząt w tuczarniach problem niskich temperatur występuje sporadycznie, ważne jest jednak, by obiekt był dobrze nagrzany w momencie wprowadzenia zwierząt.

W przypadku loch utrzymywanych w systemie ściołowym, temperatura powietrza powinna wynosić 15 – 18°C. W pomieszczeniach o podłodze rusztowej powinno być natomiast 3 – 4 °C cieplej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.83.221
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!