PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ile kosztuje chłód w tuczarni?

Ile kosztuje chłód w tuczarni? Każdy stopień Celsjusza poniżej temperatury krytycznej, to ewidenta strata paszy Fot. A.Królak

Niskie temperatury panujące w tuczarni nie pozostają obojętne dla wyniku finansowego produkcji. Warto wiedzieć ile może nas kosztować chłód panujący wewnątrz obiektu.



Za oknem panują typowo zimowe temperatury. W ciągu kilku minionych nocy temperatura w wielu rejonach kraju spadła znacznie poniżej – 20ºC, są zaś miejsca gdzie zbliżyła się do poziomu -30ºC . Nie powinno to nikogo dziwić, wszak styczeń i luty to dwa najzimniejsze miesiące w roku. Niestety mróz panujący za oknem nie pozostaje często obojętny dla warunków panujących wewnątrz tuczarni.

W nowych, lub niedawno modernizowanych obiektach, o dużej obsadzie zwierząt, problem ten w zasadzie nie występuje:

- Pomimo bardzo niskich temperatur jakie panowały w ostatnich dniach, w tuczarni bez problemu udaje się osiągnąć temperaturę rzędu 20 ºC, bez zastosowania żadnych źródeł ogrzewania – mówi w rozmowie z naszym portalem Adam Zielsdorf, producent trzody z północnej Wielkopolski.

Tuczarnia naszego rozmówcy została jednak oddana do użytku niespełna dwa miesiące temu, charakteryzuje się więc doskonałą izolacją cieplną, posiada także sterowany komputerowo system wentylacji. W starszych obiektach sprawa nie wygląda niestety tak różowo: pomimo dużej obsady zwierząt, w niektórych tuczarniach może dochodzić do spadku temperatury poniżej krytycznego poziomu. Tymczasem wraz ze spadkiem temperatury pogarsza się konwersja paszy: do ogrzania organizmu zwierzęta zużywają bowiem większe ilości substancji energetycznych obecnych w pożywieniu.

Zanim powiemy ile mogą wynieść straty związane z niedogrzaniem tuczarni, powiedzieć należy jakie są optymalne i krytyczne temperatury dla zwierząt w różnej masie i w różnych systemach chowu. W chowie ściołowym optymalna temperatura dla młodych tuczników wynosi 16 ºC, wraz z ich wzrostem może być stopniowo obniżana do 14 ºC. W chowie na rusztach, temperatura początkowo powinna wynosić 22 ºC, przy czym stopniowo może być obniżana do poziomu 18 ºC w końcowej fazie tuczu. W chowie ściołowym, temperatury krytyczne dla zwierząt w pierwszej fazie tuczu wynoszą 15 ºC, dla zwierząt w wadze 60 kg - 13 ºC, a dla tuczników o masie powyżej 100 kg - 12 ºC. W chowie bezściołowym wartość temperatur krytycznych wynosi odpowiednio: 19 ºC dla zwierząt w pierwszej fazie tuczu i 15 ºC w późniejszym okresie.

Według danych DLG, każdy stopień Celsjusza poniżej temperatury krytycznej to dobowe zużycie energii wyższe o 0,2 MJ (pierwsza faza tuczu), 0,35 MJ (połowa tuczu) i 0,45 MJ (koniec tuczu). Przeliczając to na straty paszy, na każdy stopień Celsjusza poniżej temperatury krytycznej, są one większe o 15 g/dzień (początek tuczu), 30 g/dzień (połowa tuczu) i 35 g/dzień (koniec tuczu). Każdy producent jest w stanie sam przeliczyć jakie straty generuje chłód w tuczarni. A mowa tu wyłącznie o stratach związanych z gorszym wykorzystaniem paszy. Pamiętajmy, że chłód w tuczarni to także większe ryzyko występowania chorób. Do wspomnianych kosztów dochodzą nam zatem także te, związane z opieką weterynaryjną, wydłużonym okresem tuczu, czy podwyższonym odsetkiem upadków. W najbliższych dniach napiszemy o tym, co zrobić, by wspomniane straty ograniczyć do minimum.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • rolnik 2017-01-10 10:50:36
    długi jaś, co ty w ogóle gadasz liczyłeś że się nie opłaci czy dziadek ci powiedział albo kolega spod sklepu? teraz jak tuczniki są po 6,5 WBC to dawno już nie było takich cen. Najpierw spróbuj a później słuchaj dziadka czy ojca.
  • Długi Jaś 2017-01-10 09:01:29
    ludzie to wy jeszcze się bawicie w hodowlę świń? Przecie to nierentowne. Widać prawdziwi patrioci z was. Albo mus, bo kredyty na głowie. hehehhe
  • ekojajo 2017-01-09 20:18:37
    W zimę zamiast zimnej mieszanki z karmników i lodowatej wody wystarczy zalewać paszę dobrze ciepłą wodą podgrzaną np w parniku i podawać "na mokro"cieplutką karmę i jest gitara !!!!
  • ekojajo 2017-01-09 19:48:51
    W przypadku świń podczas dużych mrozów pobierają więcej paszy,jest lepsze łaknienie a przyrosty podobne (ale w związku z tym ,że paszy pobranej więcej to i opłacalność tuczu niższa).W lecie natomiast łaknienie jest znacznie mniejsze a mniej paszy potrzeba na tzw czynności fizjologiczne,bytowe.(chociaż świnia się nie poci i potrzeba energii na schładzanie organizmu poprzez intensywne oddychanie).Sucha ściólka i intensywne słanie załatwia temat mrozów!Dużo lepiej trzymać tuczniki podczas mrozów na ściółce w szopie niż na ruszcie w chlewni .
  • farmer 2017-01-09 15:23:33
    od kilku lat hoduję świnię w drewnianej stodole, ostatnie mrozy jakie były i są nadal w moim regionie to około -22 stopnie i taka sama temperatura jest w środku tam gdzie są świnie , oczywiście w sezonie zimowym nie ma tam prosiąt tylko większe osobniki , moja opinia jest taka na takie ekstremalne warunki nie mam żadnych problemów zdrowotnych u świń ani w lecie ani w zimie, co do zużycia paszy przy niskich temperaturach nie wiem czy jest jakoś znacząco większe , tucz w moim przypadku trwa tyle samo w lecie co i w miesiącach zimowych więc takie warunki nie wpływają że świnia rośnie o miesiąc dłużej, co do minusów takiego chowu świń to przy takich mrozach jest tylko mi trudno pracować
  • Mały hanys 2017-01-09 12:40:07
    Mam w szopie 15 szt bo już nie było miejsca w oborze, wrota obite plandeka, na dworze -18 od 4dni i co mam zrobić, jedzą jak zawsze, wodę donosze a rosną tak samo jak te w oborze, trochę ich szkoda no ale co zrobić
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.15.97
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!