PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Innowacje w paszach dla loch

Innowacje w paszach dla loch Nowe dodatki, coraz częściej wykorzystywane w suplementacji diety ludzi, są też doceniane w przypadku żywienia loch i ich wpływu na użytkowanie rozpłodowe samic. Fot. Iwona Dyba

Autor: Iwona Dyba

Dodano: 01-12-2015 13:35

Tagi:

Takie substancje jak CLA i L-karnityna większość z nas rozpoznaje jako środki prozdrowotne czy też mające wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Ich szerokie spektrum działania w ciągu kilku ostatnich lat zostało docenione w żywieniu ludzi. Dlatego warto wiedzieć, co się za nimi kryje, gdy znajdziemy je na etykietach pasz - nie tylko dla tuczników, lecz także dla loch.



W ostatnim wydaniu "Farmera" zwracaliśmy uwagę na ciekawe możliwości wzbogacenia pasz w dodatki funkcjonalne, które mogą poprawić wyniki produkcyjne stada loch. Nie chodzi wyłącznie o poprawę kondycji loch, ich zdrowotności czy płodności, ale też o jak najlepszy wynik w odchowie prosiąt, który zapewni im dobry start w tucz. Oprócz szeregu substancji biologicznie czynnych i składników odżywczych, z których są tworzone współczesne pasze, tym razem przyglądamy się dwóm nowym składnikom, które chętnie są testowane przez naukowców w mieszankach paszowych nie tylko dla tuczników, ale właśnie dla loch. Nowe dodatki, coraz częściej wykorzystywane w suplementacji diety ludzi, są też doceniane w przypadku żywienia loch i ich wpływu na użytkowanie rozpłodowe samic. A chodzi tym razem o dwa związki, czyli L-karnitynę i CLA, czyli sprzężone dieny kwasu linolowego, z grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

KARNITYNA POTRZEBNA W INTENSYWNEJ PRODUKCJI

L-karnityna produkowana jest z lizyny i metioniny w organizmach ssaków, głównie w wątrobie, nerkach i mózgu. Jak sama nazwa wskazuje, z łac. caro, carnis - znaczy mięso. Właśnie w mięśniach związek znajduje się w największej koncentracji i to stamtąd został po raz pierwszy wyizolowany w 1905 r. Najwięcej L-karnityny jest w mięśniu sercowym, wątrobie i mięśniach szkieletowych. Dzięki temu, że jest syntetyzowana endogennie, istnieje niewielkie ryzyko wystąpienia jej niedoboru. Jednak sytuacja jest zupełnie inna w przypadku intensywnie użytkowanych zwierząt gospodarskich. W szczególności, że ich dieta po wprowadzeniu zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych jest oparta głównie na komponentach roślinnych, w których zawartość L-karnitynyjest znikoma. Wśród dozwolonych materiałów pochodzenia zwierzęcego jedynie serwatka i mączki rybne zawierają większe ilości tego związku, równe odpowiednio: 300 i 1000 mg/kg oraz 80 i 160 ppm/ kg paszy.

Niedoborom L-karnityny u zwierząt szybko rosnących, jak i użytkowanych rozpłodowo sprzyja źle zbilansowana pasza z deficytem lizyny i metioniny. Badacze zajęli się analizą suplementacji pasz dla świń w L-karnitynę ze względu na jej znaczącą rolę w wielu procesach fizjologicznych organizmu. Badano m.in. wpływ karnityny na poprawę metabolizmu tłuszczu, tj. uwalnianie energii z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Bez tego energia nie zostałaby dostarczona do najważniejszych narządów organizmu, w których jednocześnie karnityna się koncentruje, upośledzając ich pracę i ograniczając wzrost organizmów, w szczególności nowo narodzonych osesków.

SZEROKIE DZIAŁANIE

W ostatnich latach potwierdzono, że synteza L-karnityny u nowo narodzonych prosiąt jest niewystarczająca i najlepiej, aby substancja ta była dostarczana wraz z mlekiem matki. Prosię do szybkiego wzrostu potrzebuje już od pierwszej doby życia dużej ilości energii pochodzącej z tłuszczów i węglowodanów. Jeżeli ich wykorzystanie nie będzie prawidłowe, może dojść nawet do wycieńczenia i padnięcia w pierwszych dwóch krytycznych dobach życia. L-karnityna zwiększa utlenianie tłuszczów nawet do 70 proc., zwiększając tym samym wykorzystanie ich jako energii dla organizmu. Dlatego tak ważne jest jej uzupełnianie. W badaniach krajowych i zagranicznych naukowców wykazano, że prosięta, których matki otrzymywały paszę wzbogaconą o karnitynę, rosły szybciej i osiągały wyższą masę ciała w dniu odsadzenia. Oprócz tego stosowanie L-karnityny w okresie ciąży i laktacji wpływa korzystnie na rozwój płuc noworodków, ograniczając ich padnięcia z powodu niewydolności oddechowo-krążeniowej. W krajowych wynikach badań z 2014 r., przeprowadzonych przez naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, stwierdzono większą liczebność miotów (o 0,9 prosięcia) oraz o 0,3 kg większą masę odsadzeniową w miotach, których matki otrzymywały paszę z dodatkiem L-karnityny. Większa liczba prosiąt odsadzonych może być również wynikiem lepszej mleczności loch z grupy, gdzie pasza była suplementowana. Ma to swoje przełożenie na ekonomiczne wyniki produkcji, bo w tym badaniu dodatek L-karnityny obniżył koszt żywienia o 0,52 zł (14,1 proc.) na kg masy miotu do odsadzenia.

Cały tekst w grudniowym wydaniu miesięcznika "Farmer"

Zamów prenumeratę

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.133.152
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!