PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Innowacje w zakwaszaczach

Innowacje w zakwaszaczach

Autor: farmer.pl/ Iwona Dyba

Dodano: 23-08-2012 13:30

Tagi:

Zawsze warto szukać nowych rozwiązań technologicznych, bo to one wyznaczają lepsze kierunki działania w produkcji.



Na rynku są dostępne produkty, które nie działają wyłącznie w żołądku, ale też w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego świni. W tych preparatach wykorzystano technologie buforowania kwasów, a także ich otoczkowania.

- Warto zwrócić uwagę na to, że przy stosowaniu  naszego produktu w żywieniu świń czas działania kwasów w przewodzie pokarmowym zwierząt jest wydłużony.  Taki efekt uzyskano dzięki otoczkowaniu kwasów. Część kwasów, która jest chroniona może aktywnie działać w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego (od żołądka- kwasy wolne; poprzez długi odcinek jelit- kwasy otoczkowane). Nie należy jednak się obawiać, że obecność kwasów w jelicie cienkim lub grubym zaburzy naturalny fizjologiczny poziom pH dalszych odcinków przewodu pokarmowego. Treść pokarmowa opuszczająca żołądek u najmłodszych zwierząt jest niedostatecznie zakwaszona (przez zbyt niską sekrecję kwasu solnego w żołądku), przechodząca do światła jelit treść bogata w białko może stać się doskonałą pożywką dla bakterii chorobotwórczych. Stosunek kwasów otoczkowanych do nieotoczkowanych w produkcie Triplex S został tak dobrany, aby na poziomie jelita składniki produktu działały głównie na zasadzie ograniczania namnażania szkodliwych bakterii. Nie powodując przy tym ograniczenia wchłaniania składników pokarmowych z paszy – tłumaczy Katarzyna Chilomer z firmy Josera.

Wydłużone działanie kwasów  w przewodzie pokarmowym zwierząt uzyskamy również przy zastosowaniu w paszy zakwaszaczy firmy Schaumann. Efekt ten uzyskano dzięki buforowaniu kwasów.

Obecnie jesteśmy jedyną firmą, która wykorzystuje nowoczesną technologię buforowania kwasów przy udziale amoniaku. Dzięki temu, że kwasy w produkcie są buforowane uzyskujemy efekt pełnej mocy zakwaszającej w przewodzie pokarmowym na wszystkich jego odcinkach. Przy tym kwasy nie działają tak agresywnie - na przewód pokarmowy zwierząt, urządzenia do zadawania paszy, czy instalacje wodne w przypadku płynnych preparatów- jak w tradycyjnych produktach – tłumaczy lek wet. Zbigniew Dzionek, główny doradca firmy Schaumann Polska.

Oprócz nowinek technologicznych, które stosują firmy warto też zwrócić uwagę na substancje aktywne towarzyszące kwasom w zakwaszaczach. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie do zakwaszacza średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (kaprynowego, kaprylowego i kapronowego) w produkcie Schaumacid Protect. Badania naukowców wykazały, że kwasy z tej grupy mają zdolność pobudzania procesów rozwoju nabłonka jelita cienkiego. Jest to szczególnie ważne przy odsadzeniu prosiąt, kiedy to na skutek stresu mogą pojawić się głębokie zmiany w budowie anatomicznej nabłonka. Kosmki jelitowe ulegają wówczas znacznej redukcji głównie w rejonie dwunastnicy.

Dlatego naukowcy podkreślają, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe oprócz działania bakteriobójczego wpływają stymulująco na wzrost i rozwój młodych zwierząt. Jest to wynik zarówno ograniczenia rozwoju bakterii patogennych w układzie pokarmowym jak i korzystnego wpływu na wzrost i odbudowę nabłonka jelita cienkiego. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.182.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!