Na rynku są dostępne produkty, które nie działają wyłącznie w żołądku, ale też w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego świni. W tych preparatach wykorzystano technologie buforowania kwasów, a także ich otoczkowania.

- Warto zwrócić uwagę na to, że przy stosowaniu  naszego produktu w żywieniu świń czas działania kwasów w przewodzie pokarmowym zwierząt jest wydłużony.  Taki efekt uzyskano dzięki otoczkowaniu kwasów. Część kwasów, która jest chroniona może aktywnie działać w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego (od żołądka- kwasy wolne; poprzez długi odcinek jelit- kwasy otoczkowane). Nie należy jednak się obawiać, że obecność kwasów w jelicie cienkim lub grubym zaburzy naturalny fizjologiczny poziom pH dalszych odcinków przewodu pokarmowego. Treść pokarmowa opuszczająca żołądek u najmłodszych zwierząt jest niedostatecznie zakwaszona (przez zbyt niską sekrecję kwasu solnego w żołądku), przechodząca do światła jelit treść bogata w białko może stać się doskonałą pożywką dla bakterii chorobotwórczych. Stosunek kwasów otoczkowanych do nieotoczkowanych w produkcie Triplex S został tak dobrany, aby na poziomie jelita składniki produktu działały głównie na zasadzie ograniczania namnażania szkodliwych bakterii. Nie powodując przy tym ograniczenia wchłaniania składników pokarmowych z paszy – tłumaczy Katarzyna Chilomer z firmy Josera.

Wydłużone działanie kwasów  w przewodzie pokarmowym zwierząt uzyskamy również przy zastosowaniu w paszy zakwaszaczy firmy Schaumann. Efekt ten uzyskano dzięki buforowaniu kwasów.

Obecnie jesteśmy jedyną firmą, która wykorzystuje nowoczesną technologię buforowania kwasów przy udziale amoniaku. Dzięki temu, że kwasy w produkcie są buforowane uzyskujemy efekt pełnej mocy zakwaszającej w przewodzie pokarmowym na wszystkich jego odcinkach. Przy tym kwasy nie działają tak agresywnie - na przewód pokarmowy zwierząt, urządzenia do zadawania paszy, czy instalacje wodne w przypadku płynnych preparatów- jak w tradycyjnych produktach – tłumaczy lek wet. Zbigniew Dzionek, główny doradca firmy Schaumann Polska.

Oprócz nowinek technologicznych, które stosują firmy warto też zwrócić uwagę na substancje aktywne towarzyszące kwasom w zakwaszaczach. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie do zakwaszacza średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (kaprynowego, kaprylowego i kapronowego) w produkcie Schaumacid Protect. Badania naukowców wykazały, że kwasy z tej grupy mają zdolność pobudzania procesów rozwoju nabłonka jelita cienkiego. Jest to szczególnie ważne przy odsadzeniu prosiąt, kiedy to na skutek stresu mogą pojawić się głębokie zmiany w budowie anatomicznej nabłonka. Kosmki jelitowe ulegają wówczas znacznej redukcji głównie w rejonie dwunastnicy.

Dlatego naukowcy podkreślają, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe oprócz działania bakteriobójczego wpływają stymulująco na wzrost i rozwój młodych zwierząt. Jest to wynik zarówno ograniczenia rozwoju bakterii patogennych w układzie pokarmowym jak i korzystnego wpływu na wzrost i odbudowę nabłonka jelita cienkiego. Podobał się artykuł? Podziel się!