PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak kontrolować koszty żywienia tuczników?

Jak kontrolować koszty żywienia tuczników? Fot.A.Królak

W dobie obecnego kryzysu na rynku, tylko ścisła kontrola kosztów może dać nam szansę na utrzymanie opłacalnej produkcji. W przypadku tuczu, główny nacisk powinniśmy położyć na racjonalizację żywienie zwierząt.



Ostatnie miesiące to czas dramatycznego spadku cen tuczników. W przypadku niektórych skupów, kilogram żywca wieprzowego staniał nawet o 2 zł. Sytuacja ta sprawiła, że w przypadku wielu gospodarstw bardzo trudno mówić o jakiejkolwiek opłacalności produkcji. Tyczy się to szczególnie producentów wyspecjalizowanych w tuczu w cyklu otwartym. Zakup warchlaka kosztuje bowiem zazwyczaj wyraźnie więcej niż jego wyprodukowanie na bazie własnego stada podstawowego. W obecnych realiach chcąc myśleć o jakimkolwiek zarobku niezbędne staje się zatem ścisłe kontrolowanie kosztów tuczu.


W przypadku gospodarstw wyspecjalizowanych w produkcji w cyklu otwartym największe koszty generuje nam zakup warchlaków, opieka weterynaryjna i oczywiście żywienie naszego stada. Na każdą z omówionych kategorii kosztów mamy mniejszy bądź większy wpływ. Dziś skoncentrujemy się na ostatnim z wymienionych aspektów, czyli na ograniczeniu kosztów żywienia.


Redukcja kosztów produkcji poprzez racjonalizację żywienia jest skutecznym sposobem na ograniczenie sumarycznych kosztów wyprodukowania tucznika, tak jak wszystko trzeba jednak robić to z głową. Aby obniżyć koszt żywienia, musimy najpierw zastanowić się ile kosztują nas poszczególne składniki paszy.


Paradoksalnie, największe koszty generują nam najtańsze surowce – zboża. Mogą one bowiem stanowić nawet 80 proc. składu paszy. Najprostszą metodą ograniczenia kosztów żywienia jest zatem zastąpienie drogich surowców (jęczmień, pszenica) surowcami tańszymi (żyto, pszenżyto). Oczywiście skomponowanie paszy na bazie samego żyta przyniosło by nam więcej strat niż korzyści, jak wskazują jednak współczesne zalecenia żywieniowe, pasze te mogą być ważnym składnikiem pasz dla tuczników. Normy Żywienia Świń (Jabłonna, 2014) dopuszczają 30 proc. udział żyta w paszy dla tuczników w masie 30 – 60 kg, i 50 proc. udział tego surowca w paszy na późniejszy okres wzrostu. Dopuszczalne udziały pszenżyta są jeszcze większe: według wspomnianego opracowania zwierzęta w masie 30-60 kg mogą pobierać paszę w 50 proc. złożoną z pszenżyta, zaś zawartość pszenżyta w paszy na końcowy etap tuczu sięgać może nawet 70 proc.


Nieco bardziej skomplikowane jest ograniczenie kosztu komponentów wysokobiałkowych. Istnieje wprawdzie szereg surowców które można traktować jako częściową alternatywę dla poekstrakcyjnej śruty sojowej (śruta rzepakowa, czy słonecznikowa, nasiona roślin strączkowych), jednak ich zastosowanie nie jest tak uniwersalne jak śruty sojowej. Jednocześnie przed zastąpieniem białka sojowego innym komponentem należy najpierw sprawdzić relację cen pomiędzy danymi surowcami.


Przede wszystkim zaś, dążyć należy do optymalizacji żywienia. Precyzyjnie zbilansowana pasza nie tylko pozwoli obniżyć zawartość białka ogólnego (a tym samym koszt żywienia), ale także zapewni optymalny wzrost i dobrą kondycję zwierząt.

Temat kontroli kosztów tuczu będzie jednym z zagadnień poruszonych podczas tegorocznej edycji konferencji „Nowoczesna Produkcja – Świnie”, która odbędzie się już 1 marca w Licheniu Starym. Zarejestruj się już dziś!

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Dell kujawiak 2018-01-27 04:44:01
    Kontrolujący nam chodowcom,powinni wcisnąć że tucznika da się wiatrem nakarmić!!
  • aaa 2018-01-26 21:31:39
    jak wejdzie asf to zobaczymy czy sprzedaż zboże. Wtedy jest zakaz handlu świniami, zbożem, słomą....
  • Franciszek 2018-01-26 18:36:39
    Ja przestałem kontrolować rok temu. Obory puste, nawet mucha się gównem nie posili. Że sprzedaży zbóż i rzepaku coś zostaje.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.51.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!