PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak poprawić kondycję zdrowotną stada?

Jak poprawić kondycję zdrowotną stada? Wykład na temat profilaktyki chorób świń poprowadził lekarz weterynarii Aleksander Fórmanowski Fot.BW

Podczas spotkania dla producentów trzody chlewnej, które odbyło się w zeszłym tygodniu w Byczynie (woj. opolskie), wiele czasu poświęcono aspektom związanym z utrzymaniem wysokiej kondycji zdrowotnej stada.



Podczas spotkania dla producentów trzody chlewnej, zorganizowanego przez firmę Blattin, które odbyło się w miniony czwartek w Byczynie (pow. kluczborski), Aleksander Fórmanowski, lekarz weterynarii, omawiał najważniejsze zagadnienia związane z profilaktyką chorób świń.

Samo pojawienie się danej choroby na fermie wynika zazwyczaj z jednego spośród dwóch czynników: wysokiej presji patogenów, lub zaistnienia w stadzie czynników stresowych. Jak mówił podczas spotkania specjalista, sama obecność drobnoustrojów na fermie jest czymś naturalnym. Przy braku skutecznej dezynfekcji dochodzi jednak do przekroczenia tzw. dawki zakaźnej, co sprawia że w stadzie wybucha choroba. Pojawienie się na fermie chorób może też wynikać z czynników środowiskowych, które narażają zwierzęta na stres, którego efektem jest spadek odporności. Wystarczy kombinacja takich czynników jak wysoka amplituda temperatur i nadmierna prędkość przepływu powietrza. W tej sytuacji warto zatem wiedzieć jak bronić się przed wystąpieniem choroby:

- Przede wszystkim musimy postarać się o wysoki poziom odporności zwierząt.  W tym celu należy zredukować działanie czynników stresowych. Zadbajmy zatem o optymalne warunki bytowania zwierząt, prawidłowe zarządzanie stadem, przestrzeganie zasad bioasekuracji i dobrostanu. Wszystko to buduje bazę dla dobrej odporności naszych zwierząt – mówił podczas spotkania Aleksander Fórmanowski.

Sama poprawa warunków bytowania zwierząt jednak nie wystarczy. Należy jednocześnie obniżyć presję infekcyjną;

- Jak wiemy, patogeny były, są i będą w naszym otoczeniu. Nawet najdokładniejsza dezynfekcja nie spowoduje wyjałowienia środowiska. Dzięki odpowiednim działaniom możemy jednak zredukować populację szkodliwych drobnoustrojów. Najważniejsze, aby w naszych pomieszczeniach było czysto i sucho. Samo osuszenie powierzchni daje duży efekt – przeżywalność patogenów w suchym środowisku jest bowiem niewielka – mówił podczas spotkania specjalista.

Jednocześnie wskazał on, na fakt, iż dezynfekcja pomieszczeń jest jednym z najważniejszych elementów pozwalających na utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej stada. Wbrew pozorom nie jest to jednak prosty zabieg, i bardzo łatwo w nim o błędy:

- W dezynfekcji chlewni najważniejsza jest właściwa kolejność wykonywanych zabiegów. Powierzchnie pomieszczeń powinny być najpierw dokładnie oczyszczone mechanicznie z pozostałości odchodów czy paszy. Bardzo szkodliwe jest zastosowanie urządzeń wysokociśnieniowych bez uprzedniego wyczyszczenia pomieszczenia. W takiej sytuacji nie tylko roznosimy bowiem drobnoustroje po całym obiekcie, ale także sami je wdychamy, co nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Druga rzecz, to stosowanie preparatów dezynfekcyjnych bez uprzedniego osuszenia powierzchni. Pamiętajmy, że ciecz robocza jest skuteczna w roztworze o określonym stężeniu. Stosując roztwór na mokre powierzchnie dokonujemy jego rozcieńczenia, przez co skuteczność zabiegu może okazać się niska. – tłumaczył Aleksander Fórmanowski.

Jako ważny element profilaktyki chorób, specjalista uznał także właściwe przemieszczanie zwierząt w obiekcie. Mowa tu przede wszystkim o odizolowaniu starszych zwierząt od odsadków. O ile tuczniki mogą być odporne na niektóre choroby, u prosiąt odsadzonych, kontakt ze starszymi zwierzętami może skończyć się chorobą. Stąd tak istotne jest odseparowanie odchowalni od sektora tuczu.  

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.212.30
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!