PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak żywić świnie o wysokim potencjale genetycznym?

Jak żywić świnie o wysokim potencjale genetycznym? Dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie; Fot. BW

O najważniejszych aspektach żywienia świń o wysokim potencjale genetycznym, mówił podczas spotkania dla producentów trzody dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.



W ostatnich latach na rynku pojawia się coraz więcej świń, których możliwości produkcyjne znacznie przekraczają potencjał krajowych ras. Mowa tu przede wszystkim o warchlakach pochodzących z Danii. Także w kraju niektóre fermy decydują się na chów linii hybrydowych o niezwykle wysokich możliwościach wzrostu. Jednak sama genetyka to nie wszystko. Pamiętajmy, że w przypadku cech tucznych i rzeźnych odziedziczalność waha się na poziomie około 0,4 – 0,5. Oznacza to, że sukces naszej samej produkcji w takim samym stopniu zależy od potencjału genetycznego jak i warunków środowiskowych (mikroklimat, żywienie, presja patogenów). Podczas spotkania dla producentów świń, zorganizowanego przez firmę Blattin, które odbyło się wczoraj w miejscowości Byczyna (woj. opolskie) dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie mówił o najważniejszych aspektach związanych z wykorzystaniem potencjału genetycznego tkwiącego w zwierzętach. Jego zdaniem filarem racjonalnego i efektywnego żywienia trzody jest właściwe wykorzystanie białka:

- Świnie o wysokich możliwościach produkcyjnych cechują się doskonałą zdolnością wykorzystania białka. Taka sama ilość białka podana zwierzętom genetyki duńskiej, a zwierzętom wywodzących się z ras rodzimych da skrajnie różne efekty: rasy bardziej prymitywne przetworzą białko na tłuszcz, rasy wysokoprodukcyjne – na mięśnie. Niestety do właściwego wykorzystania białka wymaga również dostarczenia odpowiedniej ilości energii. Łatwo podnieść poziom białka w paszy, w przypadku energii, barierę 14 MJ EM/kg bardzo trudno przekroczyć. Można co prawda natłuszczać pasze, ale zbyt wysoki udział tłuszczu pogorszy strawność paszy i osłabi jej pobranie. W żywieniu świń o wysokim potencjale genetycznym nie jest więc osiągnięcie wysokiego poziomu białka w paszy, ale odpowiedni stosunek białka do energii. – tłumaczył podczas spotkania dr Tomasz Schwarz.

Jego zdaniem często popełnianym błędem jest również zbyt wysoki poziom białka w paszy. O ile w przypadku większości grup świń nie grozi nam przedawkowanie energii, tak bardzo łatwo przekroczyć optymalny poziom białka. W tej sytuacji jest ono przeznaczane na cele energetyczne, co jest nieuzasadnione ekonomicznie. Nadmiar białka w paszy zwiększa też produkcję i emisję amoniaku, a w skrajnych przypadkach prowadzi do wystąpienia choroby obrzękowej. O ile przez lata była ona niemal niespotykana w krajowych stadach, na skutek nadużywania białka ponownie staje się on problemem.

Jako bardzo ważny element żywienia świń o wysokim potencjale genetycznym, prelegent wymienił także dopasowanie stosowanych norm żywienia, do kraju pochodzenia zwierząt.

- Jeżeli do tuczu przeznaczamy zwierzęta importowane w Danii, do przygotowania paszy powinniśmy stosować tamtejsze zalecenia żywieniowe – są one bowiem najlepiej dostosowane do potrzeb duńskiej genetyki. Niestety, ze względu na trudności w posługiwaniem się duńskimi zaleceniami żywieniowymi sprawiają, że wciąż jest to rzadkością. Druga ważna rzecz, to suplementacje pokarmowe. O ile jeszcze kilka lat temu żywiąc świnie można było ograniczyć ilość stosowanych dodatków do minimum, obecnie zastosowanie preparatów mineralno – witaminowych, czy aminokwasów jest absolutnie niezbędne.

Zdaniem prowadzącego przesadzone jest natomiast twierdzenie, że świnie nowoczesnych ras są bardziej wrażliwe na obecność w paszy komponentów paszowych o niższej wartości (np. żyta, śruty rzepakowej czy nasion roślin strączkowych. Jego zdaniem wrażliwość tradycyjnych i wysokoprodukcyjnych genotypów znajduje się na podobnym poziomie.

Żywiąc świnie o wysokim potencjale wzrostowym nie można też zapomnieć o zwiększeniu faz żywienia:

- Tradycyjnie w tuczy stosuje się na ogół 2 fazy żywienia. Niestety w przypadku nowoczesnych genotypów to za mało. Obecnie postuluje się nawet wprowadzenie 5 – 6 faz żywienia, co wymusza konieczność zmiany mieszanki średnio co 2 tygodnie. To trudne ze względów organizacyjnych, jednak takie żywienie jest lepiej dopasowane do bieżących potrzeb zwierząt, co korzystnie wpływa na wyniki tuczu. Należy też pamiętać o właściwym rozdrobnieniu składników paszowych. Pasza powinna zawierać około 50 proc. cząstek o średnicy poniżej 1 mm, 35 proc. cząstek o średnicy 1 – 2 mm, 12 proc. cząstek o średnicy 3 – 3 mm i maksymalnie 3 proc. cząstek o średnicy powyżej 3 mm. Takie rozdrobnienie paszy zapewnia dobre wymieszanie jej składników, a także ograniczenie pylenia. Niewłaściwe rozdrobnienie będzie natomiast skutkowało rozwarstwianiem paszy i nadmiernym zapyleniem powietrza. – tłumaczył podczas prelekcji dr Tomasz Schwarz.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.189.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!