PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jaki system produkcji trzody wybrać?

Jaki system produkcji trzody wybrać? Przy decyzji o zmianie systemu produkcji, pod uwagę należy wziąć przede wszystkim specyfikę lokalnego rynku; Fot. pixabay.com

Trudna sytuacja na rynku trzody skłania niektórych rolników do refleksji nad zmianą systemu produkcji. Każdy z nich ma swoją specyfikę i przed podjęciem decyzji należy dokładnie przeanalizować wszystkie „za” i „przeciw”.



Funkcjonowanie na rynku trzody chlewnej nie jest zajęciem prostym. Regularne wahania poziomu cen sprawiają, że zwłaszcza w chwili nadejścia rynkowych „dołków” wielu producentów zastanawia się nad zmianą kierunku produkcji. W szczególności dotyczy to drobniejszych producentów, których „świńskie dołki” dotykają najbardziej. Rolnicy prowadzący tucz w cyklu otwartym zastanawiają się wówczas nad „domknięciem” cyklu. I odwrotnie: rolnicy prowadzący tucz w cyklu zamkniętym zastanawiają się nad przejściem na tucz w cyklu otwartym, lub produkcję warchlaków przeznaczonych na sprzedaż. Przed podjęciem każdej decyzji należy jednak wykonać swoisty bilans korzyści i zagrożeń jakie będą ze sobą niosły planowane zmiany.

Łatwiej oczywiście przejść z cyklu zamkniętego lub produkcji prosiąt na tucz w cyklu otwartym. Produkcja taka jest znacznie łatwiejsza i o wiele mniej pracochłonna niż prowadzenie stada podstawowego. Wymaga również mniejszej powierzchni w gospodarstwie. Prowadzenie rozrodu wymaga bowiem wydzielenie pomieszczeń dla poszczególnych grup zwierząt – sektora krycia, loch prośnych, a także porodówki i odchowalnie. Znacznie łatwiej zorganizować jest w gospodarstwie tuczarnie. Niestety, system ten ma swoje słabe strony: przed podjęciem decyzji należy zwrócić uwagę na to, czy będziemy mieli dostęp do oczekiwanej wielkości partii zwierząt. Szczególnie w przypadku krajowego warchlaka, zdobycie dużych partii zwierząt bywa trudne. Pamiętajmy też, że zysk z tuczu w cyklu otwartym jest niższy niż  z produkcji w cyklu zamkniętym.

Rolników chcących dokonać zmiany w drugą stronę – tzn. przejścia z tuczu w cyklu otwartym na produkcję w cyklu zamkniętym zniechęcić może natomiast znaczny koszt wyposażenia porodówek. O ile w przypadku tuczarni najważniejszym wyposażeniem są automaty paszowe i wentylacja, to wyposażenie porodówek (kojce porodowe, budki dla prosiąt, elementy grzewcze) generuje spore koszty. Prosięta i lochy są także bardziej wrażliwe na warunki panujące wewnątrz obiektu niż tuczniki. Może się więc okazać, że niezbędna będzie inwestycja w modernizację systemu wentylacji czy ogrzewania.

Prowadzenie rozrodu wymaga także od rolnika znacznie większej wiedzy i doświadczenia niż sam tucz. Jest to bowiem produkcja znacznie bardziej skomplikowana i o wiele łatwiej popełnić w niej zgubne w skutkach błędy. Wymaga też znacznie więcej pracy niż tucz w cyklu otwartym, co w przypadku gospodarstw o niskich zasobach siły roboczej może być problemem nie do przejścia. Tucz w cyklu zamkniętym ma jednak jedną ważną zaletę – system ten charakteryzuje się najwyższą opłacalnością produkcji.

A co w przypadku rolników chcących przejść z tuczu w cyklu zamkniętym na produkcję prosiąt? Problemy wymienione w poprzednim akapicie nie stanowią dla nich większego problemu, na ogół posiadają oni wystarczające zaplecze techniczne, a także wiedzę niezbędną do prowadzenia stada podstawowego. Przed podjęciem decyzji należy jednak przeanalizować okoliczne rynki zbytu. W regionach o niskim zagęszczeniu tuczarni mogą bowiem wystąpić problemy ze zbytem wyprodukowanych prosiąt. Nastawienie się na produkcję prosiąt wymaga również powiększenia stada podstawowego – niesie to ze sobą konieczność przebudowy pomieszczeń na potrzeby prowadzenia rozrodu. Nie należy jednak przebudowywać całości tuczarni na potrzeby rozrodu: w przypadku problemów ze zbytem warchlaków musimy mieć możliwość przeznaczenia ich na tucz w gospodarstwie.

Reasumując – nie ma jednego, dobrego i sprawdzonego systemu produkcji świń. Każdy z nich ma mocne i słabe strony, dlatego przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji należy dokładnie przeanalizować zarówno możliwości samego gospodarstwa jak i specyfikę lokalnego rynku.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą "SOKOŁÓW" S.A.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Ja 2016-09-07 21:18:43
    Panie/Pani Grunwald - sięgnąłem do definicji terminu "hodowla" zamieszczonego w Wikipedii i to o czym Pan/Pani pisze jest określane mianem "hodowla uszlachetniająca". Zaś to, co Wikipedia definiuje jako produkcję nijak ma ma się do hodowli zwierząt.
    Fakt, że jakiś ignorant z lenistwa lub niewiedzy zaczął używać terminu produkcja w odniesieniu do hodowli nie powinien przyczyniać się do tzw. rozwoju języka, który już jest dość skomplikowany i sprawia problemy w posługiwaniu się nim ludziom, którzy uczą się go od dziecka.
  • GRUNWALD 2016-08-27 23:24:44
    Hodowla jest zarezrwowana dla tych co krzyżują materjał genetyczny np nowe rasy świñ albo nowe odmiany pszenicy i ich reprodukcja.

    Dlatego mówimy o sobie prducent pszenicy lub producen trzody
  • poirytowany. 2016-08-06 20:36:19
    Podsumowując - usilne promowanie terminu produkcja w miejsce terminu hodowla jest bardzo irytujące. Produkcją niech zajmą się fabryki, a hodowlą rolnicy, nawet jeśli ilość hodowanych świń idzie w tysiące.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.128.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!