PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakość prestarterów najważniejsza w momencie odsadzenia

Jakość prestarterów najważniejsza w momencie odsadzenia

Autor: farmer.pl/id

Dodano: 27-09-2013 10:59

Tagi:

Nie bez powodu pasze odsadzeniowe są najdroższe na rynku. Jednak w tym krytycznym okresie dla młodych zwierząt, mimo wysokich kosztów produkcji trudno zachęcać do oszczędzania na prestarterach.



Ilość składników ich proporcje, obróbka technologiczna i kontrolowanie jakości higienicznej nie pozwala na ograniczanie kosztów produkcji tego rodzajów mieszanek. Ważne jest, aby pasza odsadzeniowa była kontynuacją pokarmu, jaki zwierzęta otrzymywały z mlekiem matki, czyli diety mlecznej.

Głównym źródłem energii w takiej paszy powinien być tłuszcz i cukier mleczny, czyli laktoza. Wśród pozostałych komponentów może znaleźć się mączka rybna, plazma krwi (bogate źródło białka) oraz zboża po odpowiedniej obróbce (ekstrudowana pszenica i łuskany jęczmień).

Trzeba pamiętać, że produkcja paszy w gospodarstwie wiąże się z koniecznością indywidualnego zakupu wszystkich niezbędnych komponentów i dodatków (zboża, premiksy, zakwaszacze itp.) oraz ich odpowiedniego wymieszania.

Do końca nie będziemy mieli jednak pewności, co podajemy naszym zwierzętom, sama bowiem jakość zbóż jest bardzo różna. Warunki zbioru przekładają się na ich jakość, a w tym na różny poziom mikotoksyn, które należy odpowiednio zredukować, również w prestarterach.

Firmy paszowe w produkcji pasz odsadzeniowych często poddają zboża specjalnej obróbce, aby były łatwiej przyswajalne przez układ pokarmowy prosiąt.

Jednym z przykładów jest często stosowanie  wyłącznie jęczmienia łuskanego. Brak łuski zwiększa jego przyswajalność, a dodatkowo gwarantuje pozbycie się w dużej mierze szkodliwych metabolitów grzybów. Najczęściej hodowca nie jest w stanie technicznie sam tego dokonać w swoim gospodarstwie. Dlatego nigdy nie będzie miał pewności co do jakości skarmianej paszy. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.83.221
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!