Jak informuje FAMMU/FAPA – ok. dwie trzecie całkowitego wolumenu miało być przechowywane przez okres 3 miesięcy. Większość z tej ilości pojawi się ponownie na unijnym rynku w ciągu 3 tygodni, począwszy od dn. 17 kwietnia br. Pozostała część wieprzowiny, przechowywana przez 4 lub 5 miesięcy, trafi do sprzedaży w drugiej połowie maja i w czerwcu.

W marcu obserwowaliśmy wzrosty cen wieprzowiny w UE, było to wywołane zwiększonym popytem na mięso w okresie przedświątecznym. Aktualnie istnieje duża obawa, że wprowadzenie na rynek mięsa z przechowywania w kwietniu i maju może pogorszyć sytuację producentów trzody chlewnej. 

- Wolumen, który trafi do sprzedaży będzie równy 3 proc. miesięcznej produkcji unijnej. Jeśli popyt wewnętrzny i zagraniczny tego nie wchłonie, ceny wieprzowiny zaczną ponownie obniżać się. Spowoduje to zwiększenie nacisków na Komisję Europejską na wznowienie mechanizmu prywatnego przechowywania. Komisja rozważa już przywrócenie dopłat w ramach pakietu nadzwyczajnych środków wsparcia unijnych rynków rolnych znajdujących się w kryzysie - czytamy w komunikacie analityków FAMMU/FAPA.