PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kampania promująca mięso z tradycyjnych ras świń

Kampania promująca mięso z tradycyjnych ras świń Fot. farmer.pl

Polska wieprzowina może być rarytasem - przekonują inicjatorzy kampanii promującej walory smakowe mięsa polskich tradycyjnych ras świń. Akcja skierowana jest do restauratorów i konsumentów. Jej twarzą jest mistrz kucharski Rober Sowa.



Świnia puławska, złotnicka biała oraz pstra - to tradycyjne polskie rasy świń, których hodowla zanika. Tymczasem mięso ze świń tych gatunków jest smaczniejsze, niż ze świń hodowanych w wielkich fermach - tłumaczył we wtorek na konferencji prasowej dyrektor biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus, Tadeusz Blicharski.

Zauważył, że wiele ludzi jest przekonanych, że wieprzowina jest mięsem tłustym, czyli niezdrowym. Jak mówił, taki pogląd powstał w latach 80., gdy dietetycy stworzyli tzw. piramidę żywnościową wskazującą, jak ludzie powinni się odżywiać. Wynika z niej, że należy unikać tłuszczów zwierzęcych, bo one są przyczyną wielu chorób.

Sprawą zajęli się naukowcy-genetycy i o ile świnia chowana kilka lat temu w chłopskiej zagrodzie miała ok. czterocentymetrową warstwę tłuszczu, to obecnie warstwa ta zmniejszyła się do 1 centymetra. Jednak najważniejsza jest zawartość tłuszczu w mięsie - wyjaśnił Blicharski. Jego zdaniem świnie hodowane przemysłowo są zbyt chude i zawierają za dużo wody. Dodał, że powodem jest sposób ich żywienia, karmione są one przemysłowymi paszami i rosną zbyt szybko.

Polskie stare rasy nie przybierają tak szybko na wadze, a ich karma jest bardziej tradycyjna. Przekłada się to nie tylko na smak, ale także na walory kulinarne mięsa. Ponieważ zawiera ono więcej tłuszczu śródmięśniowego, jest bardziej miękkie i soczyste.

Obie rasy świni złotnickiej: biała i pstra wyhodował na początku lat pięćdziesiątych XX wieku na bazie prymitywnych świń wielorasowych zespół naukowców Akademii Rolniczej w Poznaniu (obecnie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu) - poinformował prof. tej uczelni Janusz Buczyński. Prace hodowlane były prowadzone w zakładzie w Złotnicach - stąd nazwa.

Buczyński zaznaczył, że hodowla polskich świń tradycyjnych ras jest niewielka, są one trzymane w małych gospodarstwach, odżywiane w tradycyjny sposób, w chlewni mają ściółkę i dostęp do wybiegu. Właśnie takie warunki, gdzie świnia może biegać po pastwisku przyczyniają się do tego, że mięso nabiera szczególnych walorów.

Mięso z ras złotnickich sprzedawane jest do małych ubojni na terenie m.in. Wielkopolski, natomiast ze stad hodowanych na Opolszczyźnie czy na Dolnym Śląski jest kupowane przez odbiorców z Niemiec.

Najstarszą polską rasą jest rasa puławska związana z Lubelszczyzną. Pochodzi ona z początku XX wieku. Na początku lat 90. nastąpiło drastyczne załamanie się hodowli i tylko subsydia rządowe pozwoliły na zachowanie tej rasy. Jak zapewnił Zbigniew Bajda z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, mięso z tych świń ma charakterystyczny marmurkowaty wygląd i aromat. Jest kruche i soczyste.

Rodzime rasy świń są objęte Programem Ochrony Zasobów Genetycznych. Rolnicy, którzy chcą je hodować mogą starać się o unijne dofinansowanie. Jednak w przekonaniu naukowców ważniejsze jest, by było zapotrzebowanie na takie mięso. To sprawi, że rolnicy chętniej będą hodować właśnie takie zwierzęta.

Dlatego kampania prowadzona przez Polsus skierowana jest do restauratorów. Chodzi o to, by o walorach tej szczególnej wieprzowiny przekonać szefów kuchni. Z dobrego mięsa powstanie dobre danie, a to z pewnością docenią konsumenci - podkreślił Rober Sowa, który zaangażował się w akcję.

Przekonywał, że warto postawić na unikalną jakość mięsa, tak jak to robią w innych krajach. Np. w Hiszpanii hodowane są czarne świnie, których mięso jest rozpoznawalne na całym świecie i jest zaliczane do rarytasów, bowiem świnie te są karmione żołędziami.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.71.87
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!