Chcąc uniknąć tzw. zapachu knura  w mięsie pochodzącym od tuczników płci męskiej, trzeba zwierzęta wcześniej wykastrować, czyli pozbawić jąder. W takich krajach jak Norwegia oraz Szwajcaria istnieje od niedawna zakaz kastracji prosiąt bez używania środków znieczulających. W pozostałych krajach, jak donosi raport PIGCAS, 77 proc. świń z 125 mln. ubijanych w ciągu roku w Europie, jest kastrowanych bez używania takich środków i zabieg ten wykonują w 88 proc. sami hodowcy. To jest niezgodne z prawem europiejskim - czytamy w raporcie.

Jednak prawo UE dopuszcza kastrację bez znieczulenia, ale pod warunkiem że zabieg będzie wykonany przez lekarza weterynarii przed osiągnięciem przez zwierzę 7. dnia życia. Możliwe jest też stosowanie tzw. immunokastracji, czyli poprzez odpowiednie szczepienia blokuje się powstawanie w organizmie substancji chemicznych odpowiedzialnych za tworzenie się w mięsie zapachu knura.

Źródło: ScienceDaily/farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!