PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

KE opóźnia decyzję ws. stosowania mączek mięsno-kostnych

KE opóźnia decyzję ws. stosowania mączek mięsno-kostnych Komisarz UE ds. ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis oświadczył, że KE w najbliższym czasie nie zaproponuje jeszcze przywrócenia stosowania mączek mięsno-kostnych w paszach dla zwierząt. Komisja chce zaczekać na wyniki badań prowadzonych obecnie przez unijne laboratorium referencyjne, fot. ak

Komisja Europejska opóźnia decyzję w sprawie dodawania mączek mięsno - kostnych do pasz dla drobiu i trzody chlewnej. Decyzję uzależnia od dodatkowych badań. Zakaz stosowania mączek obowiązuje od 2003 r.; wprowadzono go po wybuchu epidemii choroby szalonych krów (BSE).



Komisarz UE ds. ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis oświadczył, że Komisja Europejska w najbliższym czasie nie zaproponuje jeszcze przywrócenia stosowania mączek mięsno-kostnych w paszach dla zwierząt. Komisja chce zaczekać na wyniki badań prowadzonych obecnie przez unijne laboratorium referencyjne - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa zajmującą się monitorowaniem rynków rolnych.

Badania dotyczą weryfikacji metod kontroli w celu identyfikacji mączek mięsno-kostnych pochodzących od nieprzeżuwaczy (np. świń czy drobiu) w paszach dla zwierząt. Ostateczne wyniki badań spodziewane są w drugiej połowie 2016 r. Wcześniej nie planuje się rozpoczęcia rozmów z państwami członkowskimi w celu uzgodnienia zmian w przepisach dotyczących dodawania mączek mięsno-kostnych do pasz dla drobiu i trzody chlewnej.

Mączki mięsno-kostne są dobrym źródłem białka dla tych gatunków zwierząt, a przywrócenie ich do składu mieszanek paszowych mogłoby pozwolić na mniejsze uzależnienie UE od importu śruty sojowej z krajów trzecich. Według KE, aby można je było dodawać do pasz, muszą być jednak zastosowane odpowiednie metody kontroli w celu zagwarantowania zdrowia ludzi i zwierząt.

KE zakazała stosowania mączak mięsno-kostnych po wybuchu epidemii choroby szalonych krów (BSE). Wówczas uznano, że jedną z przyczyn pojawienia się tej choroby jest karmienie bydła mączkami pochodzącymi od krów. Od kilku lat trwają jednak dyskusje na ten temat, gdyż mączki zwierzęce i rybne są cennym źródłem białka w paszach.

W latach 90. Polska produkowała ok. 150 tys. ton mączek mięsno-kostnych i importowała blisko 300 tys. ton, wówczas w bilansie białka paszowego stanowiły one 20 proc. M.in. na skutek ich wycofania, znacząco trzeba było zwiększyć import genetycznie modyfikowanej śruty sojowej. Polska obecnie importuje jej ok. 2 mln ton rocznie. W tej chwili śruta sojowa jest największym źródłem białka w paszach.

Mączki mięsno-kostne powstają ze spalania odpadów zwierząt hodowlanych. Obecnie wykorzystywane są one jako nawóz. Można natomiast dodawać do pasz np. dla trzody mączki rybne.

W związku z deficytem białka paszowego, ministerstwo rolnictwa wystąpiło z propozycją, po raz kolejny, przedłużenia o 4 lata tj. do 1 stycznia 2021 roku moratorium na stosowanie pasz GMO. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • abc 2016-06-03 10:45:15
    Stopzłodziejstwu, nie znasz się na tym w ogóle. Krowom i innym przeżuwaczom
    nie powinno się mączek dawać do paszy. Poza tym wściekłe krowy to Anglia i
    nie możemy być pewni że to nie były działania lobby sojowego. Piszesz bzdury bo
    mączki to taki "kompost żywnościowy", recykling tego co jeszcze może być
    użyteczne a nie być zaśmiecającym odpadem. Jest to produkt bez dodatku chemii
    i praktycznie wysterylizowany. Jak chcesz to puchnij od GMO, konserwantów i
    innego syfu, a to że przetwórcy was trują np. wędliną to ich wina a nie rolnika
    bo on tego nie produkuje tylko składniki, nie przerabia ich i nie dodaje od siebie
    coś extra żeby było 1,5 kg szynki z 1 kg mięsa. Zarżnęliście w miastach małe sklepy
    i ryneczki gdzie były i są dostępne prawdziwe wiejskie i zdrowe produkty od
    mniejszych producentów dla masowej marketowej chemii bo tak łatwiej.
    To teraz zbierajcie żniwo
  • malorolny 2016-06-03 07:18:30
    po pierwsze maczki m-k nie powstają w wyniku spalania co za głupoty piszecie powtarzając za pap.po drugie produkowane sa z surowcow niezdatnych do spożycia przez ludzi .po trzecie zawierają nie tylko bialko bo i wapn fosfor i bardzo cenne aminokfasy a przede wszystkim sa strawne w 98% !!! skarmiajac drob i trzode maczkami odrzucamy wszelka chemie która się sypie do pasz przez co uzyskujemy mieso oraz jaja super jakości !!
  • OBSERWATOR 2016-06-02 20:57:07
    Lobby sojowe nie dopuści do powrotu mączek kostnych bo ile to by kasy stracili. Aż żal tych biednych sojowców , bo już siętak uzależnili od soi , że bez odwyku nie da rady.Mam nadzieję , że KE wreszcie dopuści skarmaianie mączki , a sojowcy się udławią tą modyfikowaną soją !!!!!
  • grzesiekk 2016-06-02 16:21:57
    chca łapowkę od sojowców?
  • abc 2016-06-02 14:28:56
    temat jest prosty jak drut- zwierzęta monogastryczne czyli drób i świnie mogą ją jeść
    bez problemu, jest tylko jeden duży problem- lobby sojowe traci na tym ogromnie,
    mączki w podobnym składzie i cenach podobnych jak kiedyś to duża oszczędność
    nie tylko dla polskich rolników, do tego trochę strączków i można prawie zrezygnować
    z soi. mączka może i powinna być tania, podziękujmy amerykanom za wszystko co
    dla nas robią, przywróćmy mączki i się zajadają sami swoim genetycznie
    zmodyfikowanym cudem
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.160.105
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!