PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Klimatyzacja w chlewni

Klimatyzacja w chlewni

Autor: Farmer 21/2011/Iwona Dyba

Dodano: 02-11-2011 15:00

Tagi:

Piotr Jędrzejczak z Kadzewa w woj. wielkopolskim przy projektowaniu chlewni postawił na nowoczesne rozwiązania. Jednym z pomysłów, które wdrożył w życie, jest nowoczesny system schładzania powietrza.



Zbliża się okres zimowy, ale niektórzy producenci trzody chlewnej już planują inwestycje w swoich budynkach inwentarskich lub modernizację wentylacji przed nastaniem kolejnego sezonu letniego. Dlatego już teraz piszemy o innowacyjnym systemie schładzania powietrza w chlewniach. Mowa tu o coolboksach - urządzeniach, które schładzają powietrze na sucho.

TO JUŻ KLIMATYZACJA
- Można powiedzieć, że jest to zupełnie nowa jakość w zakresie schładzania powietrza. Do tej pory większość oferowanych przez firmy systemów schładzania oparta była na zraszaniu powietrza. Tym razem w chlewni pana Piotra Jędrzejczaka mamy do czynienia z coolboksami, które wspomagają komputerowy system wprowadzania i odprowadzania powietrza. Nowy system zwiększa efektywność utrzymania optymalnej temperatury powietrza w upalne dni. Trzeba też podkreślić, że jest to system schładzania chlewni suchym zimnym powietrzem. W efekcie system działa jak klimatyzacja - tłumaczy Krzysztof Niemiec, przedstawiciel handlowy firmy Big Dutchman Polska. Tkanina coolboksa jest nasączana od góry wodą. Gorące powietrze jest zasysane z zewnątrz do chlewni, a przechodząc przez coolboks, wchłania wilgoć dzięki intensywnemu kontaktowi z dużą zwilżoną powierzchnią tkaniny. W ten sposób osiąga się bardzo dobry efekt chłodzący, a temperatura w chlewni szybko się obniża. Sterowanie odbywa się poprzez komputer klimatyczny. Gdy temperatura w chlewni staje się zbyt wysoka, komputer włącza urządzenie i z pompy głębinowej umieszczonej w ziemi napływa woda, która nasącza tkaninę coolboksa. Przez cały czas powietrze wpadające do pomieszczenia, w skutek wentylacji podciśnieniowej, przechodzi przez panel chłodzący. Jeżeli temperatura spadnie do akceptowalnego poziomu, ustaje nawilżanie coolboksów, a nadmiar niezużytej wody wraca do pompy. Woda znajduje się w zamkniętym obiegu, a zużywana jest tylko w takiej ilości, jaka jest niezbędna do schłodzenia powietrza. W komputerze możemy ustawić najbardziej optymalną temperaturę warunków mikroklimatycznych dla swoich zwierząt. Wartości muszą być zaprogramowane zarówno dla temperatury wewnątrz chlewni, jak i na zewnątrz budynku. Gdy będą one wyższe od zaprogramowanych poziomów, wówczas system automatycznie się włączy.

NOWA JAKOŚĆ WENTYLACJI
- Trzeba zauważyć, że nowoczesne rozwiązania wentylacji w chlewniach opierają się już nie tylko na zasadzie zapewnienia odpowiedniej wymiany powietrza w budynkach inwentarskich, ale również zwracają uwagę na konieczność utrzymywania właściwej temperatury powietrza, szczególnie w okresie letnim. Zwracają na to uwagę zarówno producenci trzody chlewnej, jak i firmy produkujące wyposażenie do pomieszczeń inwentarskich. Efektywność schładzania powietrza przez te urządzenia jest wysoka. W okresie letnim coolboksy mogą obniżać temperaturę napływającego z zewnątrz powietrza od 5 do nawet 10oC. Wydajność schładzania jest tym większa, im powietrze na zewnątrz ma mniejszą wilgotność - dodaje Krzysztof Niemiec. Praca coolboksów jest uzasadniona wyłącznie w okresie letnim. W okresach niższych temperatur coolboksy są odłączane od zasilania, a z pompy głębinowej jest wypuszczana woda, aby w okresie zimowym nie zamarzła i nie uszkodziła instalacji.

GDZIE NAJLEPIEJ SPRAWDZAJĄ SIĘ COOLBOKSY?
Prawidłowa wentylacja i temperatura powietrza w chlewniach zależy od wielu czynników. W mniejszych budynkach równie dobrze będą się sprawdzać inne rozwiązania techniczne. Coolboksy na pewno sprawdzają się bardzo dobrze w przypadku dużych obiektów, gdzie kładzie się nacisk na intensywną produkcję świń, a każde niedociągnięcie ze strony człowieka czy zakłócenia w działaniu wentylacji, od razu przekładają się na wyniki w produkcji zwierząt.
- Zdecydowałem się na coolboksy, podczas planowania wentylacji w nowej chlewni, która została zaprojektowana na obsadę 200 szt. loch. Budynek jest podzielony na takie sektory jak: krycia, loch prośnych, porodówkę i odchowalnię prosiąt. Najbardziej zależało mi na skupieniu się na produkcji prosiąt, więc właśnie w sektorach związanych z newralgicznymi etapami ich produkcji, postanowiłem zamontować te urządzenia. Staram się ciągle zmniejszać koszty produkcji jednego prosięcia, dlatego chciałem stworzyć jak najlepsze warunki żywieniowe i bytowe zwierzętom. Jednym z tych elementów jest właśnie utrzymanie optymalnej temperatury powietrza w upalne dni. W szczególności zadbałem o porodówkę i sektor odchowu prosiąt. Na wysokości tych pomieszczeń zostały zamontowane trzy coolboksy. Dbam głównie o te dwie grupy technologiczne zwierząt, ponieważ każde urodzone zdrowe i odchowane prosię jest ważne dla utrzymania stałej opłacalności produkcji całego stada. Dlatego nie chciałem narażać loch tuż przed i po porodzie, a także młodych prosiąt na niekomfortowe temperatury w lecie. Z doświadczenia wiem, że sam system wentylacji nie obniży tak szybko i skutecznie temperatury jak wentylacja zsynchronizowana z coolboksami - mówi pan Piotr. Przy montażu coolboksów zwraca się uwagę, aby schłodzone powietrze, które przeszło przez urządzenie, trafiało najpierw na korytarz centralny budynku, a dopiero potem do pomieszczeń, gdzie przebywają zwierzęta.
- To właśnie do chlewni o takim rozmieszczeniu w największym stopniu są polecane te urządzenia. Gdyby zimne powietrze od razu trafiało na zwierzęta, mogłoby to zagrażać ich zdrowiu i zmniejszać produkcyjność stada. Staramy się jak najlepiej doradzać producentom. W przypadku chlewni pana Piotra i nacisku na jak najlepsze warunki w porodówce i w odchowalni prosiąt okazało się, że wystarczające są trzy urządzenia o wydajności 10 tys. m3/h. Przybliżony koszt urządzeń i ich montażu w przypadku chlewni pana Jędrzejczaka wyniósł ok. 10 tys. zł netto. Nie ograniczamy naszego doradztwa tylko do producentów trzody chlewnej o dużej produkcji towarowej. Z tego powodu powstały coolboksy o trzech różnych wydajnościach, w zależności od wielkości produkcji, są to urządzenia o takich wielkościach jak: 5 tys. m3/h, 10 tys. m3/h, 20 tys. m3/h. Praktycznie każdy może zaprojektować system schładzania powietrza lub zmodernizować obecną wentylację bez względu na wielkość obsady zwierząt w chlewni - tłumaczy Krzysztof Niemiec, przedstawiciel handlowy Big Dutchman Polska.

W TRUDNYCH CZASACH POSTAWIŁ NA INWESTYCJĘ
- Zła koniunktura musi się kiedyś odwrócić, a na rynku pozostaną tylko najlepsi. Dlatego uważam, że teraz jest dobry moment na inwestycje, aby jak najszybciej wejść na rynek pełną parą. Niestety, gołym okiem widać, że producentów świń w naszej branży jest coraz mniej. Dlatego dążę do stworzenia w swoim gospodarstwie pełnego cyklu zamkniętego produkcji świń - mówi Piotr Jędrzejczak. Jednak, zanim do tego dojdzie, pan Piotr koncentruje się na zwiększeniu produkcji prosiąt. Parę lat temu postanowił wybudować dodatkowy budynek przeznaczony dla dodatkowych 100 loch. Przez najbliższe lata będzie się skupiał na produkcji prosiąt. Aby iść z duchem czasu, producent był otwarty na innowacyjne i jednocześnie funkcjonalne rozwiązania w projektowanym budynku; w tym przypadku są to na przykład zamontowane coolboksy. Postawił wszystko na jedną kartę, aby móc produkować zwierzęta w jak najlepszych warunkach, które na pewno pozwolą mu na uzyskanie bardzo dobrych wyników produkcyjnych całego stada. Jego ostatecznym celem jest dążenie do stworzenia w przyszłości cyklu zamkniętego dla wszystkich prawie 200 loch. -Mimo, że przez najbliższe lata będę się starał skupiać głównie na produkcji prosiąt, to muszę już myśleć o przyszłości. Dlatego już teraz zacząłem się starać o pozwolenie na budowę dodatkowej tuczarni. Procedury trwają długo, dlatego od początku trzeba mieć pełny pomysł na swoją produkcję. Myślę, że budowę tuczarni uda się rozpocząć prawdopodobnie za dwa lata. Jest ona niezbędna, jeżeli chce się mieć pewne miejsce na rynku - podkreśla pan Piotr.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • zbych 2011-11-18 10:47:32
    obecnie do skupu sprzedają od 110 do max. 120 kg żywej wagi
  • Kasia 2011-11-18 10:39:15
    jakie wymiary powinien mieć tucznik w chlewni??
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.225.31.188
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!