PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Konarczak: My, jako przetwórcy chcemy korzystać z polskiej wieprzowiny

Konarczak: My, jako przetwórcy chcemy korzystać z polskiej wieprzowiny Józef Konarczak, ZM Konarczak i SRW RP; fot. Grzegorz Tomczyk

To czy przetwórcy mięsa będą kupować w przyszłości polskie mięso w dużej części zależy od tego jak zorganizują się producenci świń, czy konsumenci będą wybierać krajowe produkty oraz czy zdołamy jako kraj uporać się z afrykańskim pomorem świń – podkreślał Józef Konarczak ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy podczas konferencji Farmera „Nowoczesna produkcja – Świnie”.



Jak tłumaczył Józef Konarczak – Dzisiaj są dwa koncerny, które dominują na krajowym rynku pod względem struktury ubojów trzody chlewnej i one rządzą się swoimi prawami. Korzystają z tego surowca, który jest tańszy. Mniejsze firmy czerpią oczywiście surowiec z rynku krajowego. Jednak to czy będziemy jeść polską wieprzowinę w dużej mierze zależy od tego jak zorganizują się producenci trzody.

Nie da się ukryć, że dzisiaj cena warunkuje atrakcyjności produktu w obrocie na rynku. - W uzyskaniu tańszego surowca mogłoby pomóc lepsze zorganizowanie producentów świń, tak jak zrobili to drobiarze. Decyduje to nie tylko o dostarczaniu większych partii zwierząt ale też o tym, że można produkować taniej, np. poprzez wypracowanie niższej ceny zakupu paszy.

Dostępność surowca i możliwość zaplanowania dostaw jest ważna nie tylko dla dużych koncernów, często jest to również problem mniejszych zakładów mięsnych. - Nas jako kupujących tuczniki martwi to, że możemy produkować większe ilości wieprzowiny, a jesteśmy na poziomie takiego kraju jak Belgia. Jeśli będziemy konkurencyjni jakościowo i cenowo to eksport wieprzowiny będzie wzrastał, ale do tego jest potrzebny również dobry i atrakcyjny cenowo surowiec. Niestety, ale od lat promowany był nacisk na produkcję świń w małych stadach, śledzę to od dłuższego czasu. A w praktyce pewne rzeczy się ze sobą kłócą. Małe stada nie są w stanie dostarczyć dużych partii prosiąt do tuczu. Tych prosiąt w kraju po prostu nie ma. Zauważamy, że polscy producenci świń są elastyczni i sami poszukują w jakim kierunku pójść aby zarobić, więc jest zrozumiałe dlaczego import prosiąt jest tak wysoki. Wystarczy tylko spojrzeć jaką liczebność mają stada w krajach dominujących w produkcji wieprzowiny.

Uczestnicy debaty zauważali również, że ASF to nie tylko problem rolników ale też problem zakładów mięsnych, szczególnie małych i średnich, które bazują na krajowym surowcu. Jeżeli rolnicy będą wycofywać się z produkcji świń to dostępność polskiego mięsa na rynku znacznie się zmniejszy. Dlatego tak bardzo trzeba naciskać na rząd zajął się sprawą ASF, bo pojedyncze ministerstwo nie jest w stanie rozwiązać tego problemu.

Dodatkowo Józef Konarczak zauważył, że cały czas wśród krajowych konsumentów brakuje świadomości na temat pochodzenia produktu. – Musimy budować lojalność konsumencką i patriotyzm lokalny. Mało kto zdaje sobie sprawę jaki kapitał stoi za znanymi markami. Klient nie zwraca uwagi z jakiego kraju pochodzi mięso.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (10)

  • hodowca 2018-03-07 16:22:18
    to dlaczego lokalne ubojnie płacą w moim rejonie mniej niż zachodnie koncerny uważam że te lokalne firmy wykończyły małe hodowle zapatrzeni tylko na swoje zyski
  • OBSERWATOR 2018-03-07 14:54:54
    Ci rolnicy którzy kontrakty tuczowe podpisują , to sami niewolnikami się robia i bat na własne tyłki kręcą .Już do własnej działalności nie wrócą.
  • Paweł 2018-03-07 08:59:08
    Bardzo mądra wypowiedź Konarczaka
  • Hdfan 2018-03-07 08:12:36
    Polska wieprzowina tak ale od rolnkia, a nie z fabryk mięsa
  • ekojajo 2018-03-07 07:21:08
    Dopóki będzie niekontrolowany import mrożonej pulpy mięsnej z zachodniego demobilu i puszek z datą produkcji z 1988 roku,dopóki polski rolnik będzie dla przetwórstwa jeleniem ,sprzedającym swoje wyroby jako przyprawa uszlachetniająca a nie surowiec produkcyjny .
  • rolnik 2018-03-07 07:12:50
    Tucze kontraktowe wykończą wszystko tak jak w drobiarstwie.
  • dawnyJohn 2018-03-06 22:25:17
    W dużej mierze zależy to od tego jak będziecie płacić producentom, a nie tylko patrzeć jak opi.....ić rolnika.
  • gmina. jablon dotkniety ASF nie dawno 2018-03-06 16:55:41
    Wspólpraca wspolpraca a i tak cenę dyktuje gielda u szwaba
  • rolnik mazowieckie 2018-03-06 14:46:11
    Wszystko pięknie świadomość by była wystarczy odpowiednio spożytkować pieniądze z funduszu promocji mięsa, gdzie ta kasa reklama największych koncernów w Polsce którzy i tak bazują na zagranicznych półtuszach. Potrzebna jest współpraca między rolnikiem (grupą producencką), a zakładami mięsnymi, a nie wzajemne wyniszczanie tak jak jest teraz zwłaszcza na strefach ASF, gdzie zakłady kupują tuczniki po zaniżonych cenach. Zakłady zrozumieją jak zabraknie krajowego żywca, to jest sytuacja naczyń połączonych.
  • Paweł Gajewczyk 2018-03-06 14:44:59
    Producent, który zawsze dba o jakość swoich wyrobów upominając się o polski surowiec rzeźny. Pamiętam Pana wystąpienie sprzed laty na konferencji w Szklarskiej Porębie. Pana aktywność zasługuje na uznanie. Pozdrawiam i życzę zdrowia i sukcesów!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.71.87
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!