Z kalkulacji ze stycznia 2008 r. wynika, że średni koszt wieprzowiny w Holandii wzrósł do 1,75 €/kg i jest to najwyższy poziom od 1993 r. Koszt produkcji prosiąt wyniosi 53,26 €/kg i jest na najwyższy poziom od 10 lat.

Hodowca w 2008 r. ponosi średnie koszty żywienia 589,64 € na każdą świnię, tj. 101,33 € więcej niż przed 6 miesiącami. Hodowców tuczników drożej kosztuje prosię i musi dołożyć dodatkowo 16,15 € na jego wyżywienie, tak że jego koszty produkcji wzrastają o 12 proc. - aż do 157,49 € - na tuczniku.

Według Biuletynu Ministerstwa Rolnictwa, ceny pasz wzrastały w rytmie ewolucji kosztów.
Wyniki porównano z raportem niemieckiego Związku Hodowców Trzody (ISN), z którego wynika, że - wśród 5 największych producentów wieprzowiny - na liście kosztów produkcji w 2007 r. w czołówce ponownie znalazła się Hiszpania. Jej oferta otrzymała średnią cenę 1,375 €/kg tuszy z różnicą 7,2 euro centów /kg w porównaniu do średniej ceny uzyskanej hodowców francuskich. Francja i Niemcy spychają notowania holenderskie na 3 pozycję, a hodowcy z tych krajów otrzymali za kg tuszy średnio 1,303 €/kg, tj. 1,3 euro centa więcej niż holenderscy hodowcy świń (1,290 €/kg).

Średnie ceny w Polsce wyniosły 1,251 €/kg tuszy, co daje naszym hodowcom 5 pozycję. Natomiast Dania odnotowała najniższą średnią - 1,225 €/kg tuszy. Spadek cen wieprzowiny w 2007 r w porównaniu z 2006 r. wynosi 10 proc. w Niemczech i Holandii, 9 proc. w Danii i Hiszpanii, 8 proc. we Francji i tylko 2 proc. w Polsce.

Źródło: Eurocarne