Rząd estoński przeznaczył 1,78 mln Euro na zakup 500 ton konserw wieprzowych na krajowe rezerwy. 1,74 mln euro przeznaczono na zakup świń, opłacenie firm przetwórczych i produkcję konserw. 42000 euro alokowano na wynajęcie powierzchni magazynowych i pokrycie kosztów transportu - podaje Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej, za The Baltic Course.

Celem działań rządu estońskiego jest stabilizacja rynku wewnętrznego poprzez podniesienie rezerw krajowych wieprzowiny oraz poprawę sytuacji producentów świń na terenie obszarów objętych ograniczeniami po wystąpieniu wirusa ASF.

Rząd planuje utrzymanie zwiększonych rezerw konserw wieprzowych do końca 2016 roku. W przyszłym roku ministerstwo rolnictwa oceni, czy przedłuży przechowywanie konserw wieprzowych na wypadek powstania sytuacji nadzwyczajnych, czy sprzeda je na rynku, czy też przeznaczy je na zaopatrzenie sił zbrojnych lub na cele socjalne.