Z informacji zebranych przez KZP-PTCH wynika, że w Polsce cena spadła nieznacznie - średnio o 10 groszy. Niektóre zakłady w ogóle nie zareagowały na zmieniający się trend w Europie. Na rynku krajowym podaż tuczników jest niezbyt duża, a potrzeby ubojowe zakładów rosną przed zbilżającymi się świętami. Utrzymujący się wysoki kurs Euro (4,3285) nie zachęca do kupowania surowca za granicą.

W niektórych krajach pojawiają się komentarze odnośnie nagłego spadku cen w Niemczech, że „jak zwykle gdy Niemcy kichną, to Europa ma grypę”.

Niemieckie doniesienia ze stowarzyszenia producentów świń (ISN) pokazują jak zareagowały rynki UE na korektę ceny w Niemczech do poziomu 1,186 euro/kg netto. Spadki cen skupu trzody chlewnej w tygodniu 29.02-6.03.2016 r.  zanotowano w Danii (-4 centy), Belgii (-2 centy), Hiszpanii (-3 centy). W Holandii cena spadła o 1,9 centów.  Wśród europejskich liderów produkcji trzody chlewnej jak na razie Francuzi utrzymują najwyższą cenę za tusze wieprzowe, równą  1,311 euro/kg netto.

Według ISN dno cenowe dla mięsa wieprzowego w Niemczech zostało już osiągnięte. Handlowcy zaczynają zwiększać zamówienia, a nadwyżki mięsa w magazynach nie rosną. Dlatego trudno oczekiwać, że ceny spadną lub pozostaną bez zmian w okresie przedświątecznym. 

Podobał się artykuł? Podziel się!