PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

KZP-PTCh zaniepokojony projektem ustawy o wykorzystaniu roślin wysokobiałkowych

KZP-PTCh zaniepokojony projektem ustawy o wykorzystaniu roślin wysokobiałkowych Fot. A.Kobus

Zdaniem przedstawicieli KZP-PTCh, projekt ustawy o wykorzystaniu roślin wysokobiałkowych złożony przez grupę posłów ruchu Kukiz’15 stanowi duże zagrożenie dla producentów drobiu i wieprzowiny.



Projekt ustawy o wykorzystaniu roślin wysokobiałkowych w paszach, został złożony 10 stycznia przez grupę posłów ruchu Kukiz’15. Zakłada on między innymi wyznaczenie narodowych celów wskaźnikowych dotyczących udziału w bilansie paszowym rodzimych źródeł białka (rzepak, bobik, łubiny, groch, wyka, mieszanki wspomnianych pasz, oraz produkty ich przerobu). W myśl projektu ustawy, w 2018 roku ma on wynieść 70 proc. i z każdym kolejnym rokiem wzrastać o 10 proc. Tym samym, po 2020 roku krajowe rolnictwo miałoby całkowicie zrezygnować z importu poekstrakcyjnej śruty sojowej. Projekt ustawy przewiduje również kary dla podmiotów nie spełniających narodowego celu wskaźnikowego tzn. nie stosującego zalecanych udziałów rodzimych źródeł białka w paszach.

Zdaniem przedstawicieli Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej, przy tworzeniu projektu ustawy posłowie całkowicie zignorowali zdanie ekspertów i opinie organizacji branżowych, według których całkowite zastąpienie białka sojowego innymi komponentami wysokobiałkowymi jest obecnie niemożliwe. Jak czytamy w komunikacie związku, ewentualne wejście w życie wspomnianego przepisu grozi zapaścią branży drobiarskiej a także jeszcze większym spadkiem konkurencyjności krajowej wieprzowiny. Byłoby to tym bardziej dotkliwe, że żaden inny kraj na świecie nie wprowadził zakazu stosowania pasz pochodzących z roślin GM. Przedstawiciele związku podkreślają również, że wieloletnie badania prowadzone tak w kraju jak i zagranicą nie potwierdzają negatywnych skutków stosowania surowców pochodzących z roślin modyfikowanych genetycznie zarówno na zdrowie ludzi jak i zwierząt.

Jak czytamy w komunikacie KZP-PTCh, rozwój krajowej produkcji pasz wysokobiałkowych wymaga czasu, a wycofanie z rynku pasz pochodzących z roślin GM nic nie zmieni w kontekście bezpieczeństwa żywności – na rynku wciąż dostępne będzie mięso pochodzące z importu, które w ogromnej mierze produkowane jest na bazie poekstrakcyjnej śruty sojowej. Dużo lepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie systemu produkcji żywności bez udziału komponentów modyfikowanych genetycznie.

Przypomnijmy: w połowie stycznia złożono poselski projekt ustawy wydłużający możliwość stosowania pasz pochodzących z roślin modyfikowanych genetycznie o kolejnych 5 lat, tj. do 2024 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (25)

  • Rolnik 2018-02-06 18:17:59
    Czy propozycje Kukiza nie są objęte czasami nowelą ustawy o IPN ??? Jak nie to szkoda ???
  • Grunwald 2018-02-06 09:54:47
    W produkcji trzody chlewnej i drobiu powinno się wykorzystywać z produktów białkowych około 50% mączek mięsnych które są zabronione to jest bardzo złe 20% śruty rzepakowej lub słonecznikowej więcej się nie da i minimum 30% śruty sojowej. Więcej śruty sojowej zaoszczędzić się nie da.
    A pan Kukiz to możesz sobie konsumentom Zabraniać jedzenia kotletów sojowych a Nie rządzić się ile świnia czy kurczak ma zjeść soli bo to jest bez sensu niech robi to na czym się zna a na produkcji zwierzęcej na pewno się nie zna w ogóle.
  • wojtek55 2018-02-06 08:54:37
    Do "inżynier" Jestem jak najdalszy od obrażania kogokolwiek , jak również od chwalenia się wykształceniem . Sprawdziłem w Wikipedii i nie ma tam nic dla mnie nowego . Podtrzymuję to co napisałem natomiast problem jest o wiele szerszy i wielowątkowy . Sam glifosat jest najmniejszym problemem ważniejsze jest oddziaływanie gmo na środowisko i np sprawy ekonomiczne czyli uzależnienie od firmy i jeszcze parę innych . Pozdrawiam kolegów
  • Real 2018-02-06 00:28:25
    Do tych co badają i tych co zalecają podawanie czystego glifosatu organizmom zwierzęcym i ludziom zalecam puknąć się w głowę lub zjeść kilogram soli kuchennej w jednej dawce i poczekać na wynik eksperymentu najlepiej w asyście grabarza.
  • inzynier 2018-02-05 23:45:23
    wojtek55 zaczyna od obrażania wykształconych i znających języki kolegów, a mógłby w tym czasie poczytać co to jest technologia roundup ready. Jestem miły i znalazłem po polsku:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Roundup_Ready
  • Konsument+rolnik 2018-02-05 23:32:17
    Żal mi ludzi którzy udają że posiedli całą wiedzę fachową lub polityków którzy dla ideologii wprowadzają zmiany. Glifosat jest bezpieczny wtedy gdy się go stosuje zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem czyli do totalnego niszczenia roślin ale przed siewem lub po zebraniu plonu dawkę można dziś obniżyć o połowę nawet dzięki nowym technologiom stosowania.
    Białka nie nawet jak wyprodukować w PŁ bo np do łubinu nie ma wcale skutecznej ochrony herbicydowej. Tak to jest jak polityka i naiwność dominuje nad wiedzą.
  • rol-nick 2018-02-05 21:24:42
    ależ Ewo,
    polej sobie Roundupem choćby kaszę gryczaną którą masz w kuchni. A potem to zjedz.
    Zaręczam Ci, że przecież nie ma żadnej różnicy. Na pewno nie odnajdziesz tak innego składu chemicznego lub rodzaju białka
    Smacznego :)
  • cwa 2018-02-05 21:02:58
    czy soja gmo ma inny skład chemiczny lub rodzaj białka
  • rolas 2018-02-05 18:36:22
    @lol GMO ma to do siebie, że jest odporne na glifosat, niestety jelita człowieka, który spożył GMO niekoniecznie ( dziurawi jelita, prowadzi do mutacji bakterii żyjących w przewodzie pokarmowym do " l - formy bakterii").
  • Lol 2018-02-05 18:19:57
    Randap czyt glifosat niszczy wszystkie rośliny więc nie mieszajcie dwóch różnych kwestii. Żadne gmo nie przetrwa użycia środka typu Randap. Ludzie używają go do "czyszczenia" pola - jak nie ma potrzeby to nikt nie wali Randapu. Pyojyeby z miasta.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.239.233
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!