Do 2005 r. Niemcy miały ujemne saldo w zagranicznej wymianie handlowej mięsem wieprzowym. Jednak w ciągu kilku ostatnich lat sytuacja diametralnie się zmieniła i stali się jednym z głównych eksporterów wieprzowiny w UE.

W 2011 r. wartość eksportu tego gatunku mięsa, przekroczyła ilościowo wartość eksportu Holandii, Danii i Hiszpanii. Z kolei wielkość produkcji niemieckiej wieprzowiny stanowiła w ubiegłym roku 24 proc. całej produkcji wieprzowiny w UE. Eksperci przewidują, że silna pozycja Niemiec w tym sektorze nadal będzie się umacniać.

Całkowity eksport mięsa wieprzowego z Niemiec w ubiegłym roku wyniósł 2,751 tys. ton. Dla porównania wartość eksportu wieprzowiny z Polski wyniosła w tym samym okresie jedynie 530 tys. ton.

Z 59,7 mln świń ubitych na terenie Niemiec w 2011 r., aż 60 proc. zostało ubitych w rzeźniach należących do Tönnies, Vion, Westfleisch i Danish Crown.

Ten fakt potwierdza jak duże znaczenie w ogólnym sukcesie zdobywania światowego sektora wieprzowiny ma koncentracja produkcji. Firmy te są w stanie dostarczyć na rynek UE, a także krajów spoza Wspólnoty regularnie duże partie mięsa w konkurencyjnych cenach.

Jedną z głównych przyczyn niskich cen mięsa wieprzowego pochodzącego z Niemiec jest zatrudnienie taniej siły roboczej w niemieckich zakładach ubojowych.