W konsekwencji notowania wciąż idą w górę w większości krajów europejskich.
U naszych zachodnich sąsiadów ceny przeciętne tusz wzrosły o 5 eurocentów za kilogram, w Holandii obserwujemy taki sam wzrost w tym tygodniu.
 
U Francuzów również powiało optymizmem, po kilku tygodniach spadków, które rozpoczęły się w końcówce 2011 roku, ceny zaczęły znowu rosnąć. W porównaniu do poprzedniego tygodnia ceny tusz wieprzowych są średnio droższe o 5 eurocentów na każdym kilogramie.

Ceny wieprzowiny panujące obecnie w europejskich skupach są na dość wysokim poziomie, jak na tę porę roku. Tak wysokie styczniowe ceny były ostatnio odnotowane w 2001 roku, kiedy to Europa była dotknięta licznymi przypadkami wystąpienia BSE u bydła, co zraziło konsumentów do zakupu wołowiny. Duża część kupujących wybierała wówczas mięso wieprzowe i drobiowe.

Obecna niska podaż tuczników na rynku europejskim jest po części spowodowana małą produkcją prosiąt, które teraz również zyskują na wartości. Producenci prosiąt ze względu na niską opłacalność produkcji trzody chlewnej, w ciągu ostatnich dwóch lat w największym stopniu rezygnowali z tego charakteru produkcji.