PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mechanizmy unijnego wsparcia - uratują rynek wieprzowiny?

Mechanizmy unijnego wsparcia - uratują rynek wieprzowiny? Niedługo, dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny po raz kolejny ruszą. fot. ak

Niedługo, dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa po raz kolejny ruszą. Są odpowiedzią Komisji Europejskiej na tragiczną sytuację cenową na wspólnotowym rynku wieprzowiny. W marcu br. ten mechanizm nie cieszył się zbytnią popularnością przedsiębiorców. Zdjęto wówczas niewielkie ilości mięsa z rynku. To czy teraz ten mechanizm zadziała, wkrótce się okaże. Ale na pewno w temacie ratowania - przede wszystkim producentów świń - KE może zrobić więcej.



W mijającym tygodniu Komisja Europejska podjęła decyzję o uruchomieniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, który ruszy 4 stycznia 2016 r. Mechanizm ma być wsparciem do poprawy sytuacji na europejskim rynku mięsa wieprzowego. Polska jednocześnie wnosi o przyspieszenie tego terminu.

Jednak wielu ekspertów zwraca uwagę, że dopłaty do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny nie są elementem, który może aktualnie bezpośrednio poprawić sytuację producentów trzody chlewnej.  

- Jest to działanie, które może nieco wesprzeć przetwórców mięsa. Jednak patrząc na ostatnie uruchomienie, dopłat do prywatnego przechowywania mięsa w marcu br., mechanizm ten nie cieszył się zbytnim zainteresowaniem przedsiębiorców. Po kilku tygodniach trwania, dopłaty zostały zakończone a zmagazynowane ilości mięsa nie były znaczące. Tym razem planowane jest 20-proc. zwiększenie dopłat, a także rozszerzenie listy elementów, które będą mogły być przechowywane. Być może to spowoduje, że mechanizm ten rzeczywiście zadziała - tłumaczy w rozmowie Monika Drążek analityk Banku BGŻ BNP Paribas. 

Ważne jest również to, aby mięso które będzie przechowywane mogło później opuścić granice UE, bez straty dopłat do przechowania. Inaczej, to mięso znowu wróci na ten sam rynek i założony efekt poprawy sytuacji może być przeciwny.

Wydaje się, że obecnie przy wysokiej podaży mięsa w UE większe znaczenie dla krajów Wspólnoty miałby mechanizm wprowadzenia dopłat do eksportu wieprzowiny. Na pewno pozwoliłoby to na zdjęcie znaczącej części mięsa z rynku. Stawki refundacji wywozowych dla mięsa wieprzowego zostały wyzerowane w kwietniu 2012 r. W czasie brukselskiego głosowania większość reprezentantów Państw Członkowskich była przeciwna przyjęciu powyższych rozporządzeń o zniesieniu refundacji wieprzowiny i zmniejszeniu ich dla innych gatunków mięsa. - Mimo tego Komisja zdecydowała się wówczas na przyjęcie zmian, motywując swoją decyzję względami ekonomicznymi i dobrą sytuacją na rynku mięsa - informował ponad 3 lata temu Związek Polskie Mięso. Dzisiaj, chociaż tymczasowe przywrócenie refundacji do eksportu mogłoby zmniejszyć wysoką podaż mięsa na wspólnym rynku. 

Dla Polski, niektóre wyjątkowo cenne rynki, jak: Chiny, Japonia, Korea Płd., Tajwan są nadal zamknięte, ze względu na ograniczenia handlowe jakie były konsekwencją wystąpienia afrykańskiego pomoru świń na terenie Polski. W krajach azjatyckich  sporą popularnością i dobrą ceną, oprócz samego mięsa wieprzowego, charakteryzują się takie elementy, jak: uszy, nogi, ryje - uważane powszechnie za odpadowe.

Dlatego oprócz refundacji do eksportu, dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny dla polskiego rynku wieprzowiny, przedsiębiorców a częściowo również rolników duże znaczenie ma jak najszybsze odblokowanie rynków trzecich przez krajową weterynarię. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (12)

  • ŚWYNIORZ 2015-12-07 16:48:56
    Niech wesprze państwo bo będzie bieda
  • smoku 2015-12-06 21:41:35
    Trojak @ no ale żeby dać nawet temu przysłowiowemu kucharzowi to trzeba mieć też jakąś kaskę a tej nikt z pracy za 6 czy nawet 12 zł netto na 1h realnie mieć nie będzie no i wybór faktyczny a nie tylko w teorii czyli na półce w sklepie i mieć pewność, że sklep nie kłamie. Niestety w Polsce nie ma takiego systemu oszust na oszuście siedzi, wszędzie układy, łapówy a ludzi gnębi bieda i wyzysk. Na zachodzie po prostu więcej ludzi zarabia godnie i mogą sobie na dobrą żywność pozwolić. U nas "mądre" głowy ciągle deliberują dlaczego jemy ileś razy mniej wołowiny niż na zachodzie bo na pewno nie z biedy. No jasne pewnie dlatego, że nie lubią i uwielbiają schemizowany ale tańszy drób- paranoja.
  • rolnik 2015-12-06 20:20:00
    I nie porównujmy duńskiego czy niemieckiego tucznika z tym z polskiego gospodarstwa co ma 100, 200 czy 300 sztuk na rok. Bo to duże nieporozumienie.
    Tyle w temacie!
  • rolnik 2015-12-06 20:16:59
    DO FLORKA.
    Cena u rolnika byłaby taka sama co w sklepie bo omija się najwięcej na tym biznesie zarabiających (czytaj okradających nas i was).
    Zacznij myśleć chłopie.
  • nick 2015-12-06 19:31:46
    a ty florek to czyj nie nasz???
  • ziutek 2015-12-06 19:29:23
    trzeba pozbyc sie z Polski agri plusa corki amerykanskiego shmitfilda ,w 90% to ten moloch odpowiada za chemiczne mieso to jest najwieksza hiena na polskim rynku miesa
  • Trojak 2015-12-06 13:40:35
    Jak to mówią nie dasz kucharzowi to dasz lekarzowi , nie dasz lekarzowi to dasz grabarzowi i po temacie !!!!
  • łysy 2015-12-06 08:58:54
    90% chyba florkowej rodziny.
  • rolnik 2015-12-05 20:37:22
    Moi drodzy rodacy z miasta. Powinniście już dobrze wiedzieć, dlaczego my nie możemy wam w domu sprzedać jajka i swojskiej kiełbaski ( wbrew temu co głoszą wielkie hasła w ustawach o sprzedaży bezpośredniej dla zamydlenia waszych i naszych oczu).
    Bo to nie Austria czy inny kraj, jakbyśmy mogli wam wszystko na legalu sprzedać to nie kupowalibyście sklepowej trucizny. Moja szynka wędzona w domu leży w lodówce już 3 tygodnie i dalej jest świeża i pachnąca. A to co musicie kupić w sklepie "rośnie" po kilku dniach. Pamiętajcie na Boga, rolnik to nie jest wasz wróg!!!!!!!!!!
  • łysy 2015-12-05 11:42:18
    adaś ma racje. trzeba etykietowac co jest wyrobem z mięsa a co jest wyrobem miesopodobnym
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.112.7
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!