PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mięsność zależy od żywienia

Mięsność zależy od żywienia Dziś za optymalną uważa się mięsność na poziomie 56-58 proc. Wyższa mięsność nie jest wbrew pozorom zjawiskiem pozytywnym: zbyt niska zawartość tłuszczu śródmięśniowego pogarsza walory kulinarne mięsa, jak i jego wartość technologiczną.

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 03-12-2016 08:42

Tagi:

Mięsność tuczników jest jednym z parametrów produkcji, bezpośrednio wpływającym na ostateczny wynik finansowy tuczu. W dużej mierze zależy on od tego, w jaki sposób świnie są żywione.



Ostatnie dziesięciolecia przyniosły dużą zmianę preferencji konsumentów mięsa wieprzowego. Po trudnych latach II wojny światowej wielu ludzi stosowało się do zasady "dobre mięso to tłuste mięso". Wraz z upływem kolejnych dekad stopniowo rosła jednak świadomość społeczeństwa na temat negatywnego wpływu, jaki tłuszcz zwierzęcy może wywierać na ludzkie zdrowie. Zmiana trendów żywieniowych wymusiła zatem wzmożone prace hodowlane, które miały na celu zwiększenie udziału mięsa i ograniczenie ilości tkanki tłuszczowej w tuszy świń. Dziś za optymalną uważa się mięsność na poziomie 56-58 proc. Wyższa mięsność nie jest wbrew pozorom zjawiskiem pozytywnym: zbyt niska zawartość tłuszczu śródmięśniowego pogarsza walory kulinarne mięsa, jak i jego wartość technologiczną.

Z punku widzenia producentów trzody wysoka mięsność wpływa jednak przede wszystkim na ostateczny wynik finansowy produkcji. Wielu rolników sprzedaje wszak tuczniki w wadze bitej ciepłej, zatem cena, jaką uzyskają za sprzedane zwierzęta, w bezpośredni sposób wynika właśnie z mięsności zwierząt.

Sama mięsność zależy od wielu czynników. Jednym z najważniejszych są naturalnie parametry genetyczne. Ważna jest również kondycja stada, jak i warunki, w jakich przebywają zwierzęta. Bardzo ważnym czynnikiem, mogącym decydować o mięsności wyprodukowanych przez nas tuczników, są jednak czynniki żywieniowe. Najważniejsze z nich scharakteryzujemy p oniżej.

SYSTEM TUCZU

Ważnym czynnikiem, który wpływa na mięsność wyprodukowanych tuczników, jest stosowany przez nas system tuczu. Skład paszy - stosunek białka do energii, bilans aminokwasów, zawartość poszczególnych składników mineralnych i witamin - powinien być możliwie jak najlepiej dopasowany do bieżących potrzeb pokarmowych zwierząt. Potrzeby te wynikają przede wszystkim z wieku zwierząt: u młodych tuczników następuje intensywny przyrost masy mięśniowej, który wymaga dostarczenia odpowiedniej ilości dobrze zbilansowanego białka, a także energii. Wraz z upływem czasu ograniczeniu ulega proces odkładania białka, przyrost masy jest wówczas efektem otłuszczania się zwierząt. Stąd też początkowy etap tuczu charakteryzuje się dużą intensywnością żywienia, która wraz z upływem czasu ulega ograniczeniu.

Jednofazowy system tuczu, stosowany jeszcze w niektórych gospodarstwach, nie jest zatem dobrym rozwiązaniem. Polega on na stosowaniu jednego rodzaju mieszanki paszowej, o uśrednionych parametrach przez cały okres tuczu. W ten sposób nie wykorzystujemy w pełni potencjału wzrostowego zwierząt w początkowej fazie tuczu, z kolei w jego ostatnim etapie żywienie jest zbyt intensywne, co może prowadzić do nadmiernego odkładania tkanki tłuszczowej i pogorszenia mięsności.

W praktyce stosuje się zazwyczaj dwu- lub trójfazowy system tuczu, w którym parametry mieszanki paszowej są lepiej dostosowane do potrzeb zwierząt.

Ideałem jest natomiast system multifazowy, który może być stosowany w obiektach wyposażonych w system płynnego żywienia lub system wielofazowego żywienia paszą suchą.

W takich instalacjach możliwa jest nawet codzienna zmiana parametrów paszy, co przy zastosowaniu krzywej żywienia pozwala jak najdokładniej dostosować skład paszy do aktualnego wieku i masy zwierząt. Niestety, takie obiekty są w kraju rzadkością - większości producentów pozostaje tucz podzielony na kilka etapów żywienia. Im więcej, tym lepiej, choć zbyt duża liczba faz tuczu generuje kłopoty natury organizacyjnej.

Wielu producentów praktykuje ograniczenie żywienia tuczników w ostatniej fazie tuczu (>90 kg). Ma to swoje uzasadnienie. Zwierzęta w tej masie charakteryzują się wysokim apetytem, przez co żywienie ad libitum może doprowadzić do pobrania zbyt dużej ilości energii, która odłożona zostanie następnie w p ostaci tłuszczu.

ZADBAJ O SKŁAD PASZY

Jak wspomniano już wcześniej, na mięsność tuczników wpływa nie tylko system żywienia, ale przede wszystkim skład pasz przeznaczonych na poszczególne okresy tuczu. Mieszanki dla tuczników nie tylko powinny charakteryzować się optymalnym stosunkiem energii do białka, lecz także odpowiednią jakością tego ostatniego. Chodzi więc o staranne zbilansowanie zawartości poszczególnych aminokwasów. W przeciwnym razie znaczna ich część nie zostanie wbudowana w tkankę mięśniową zwierząt, lecz wydalona z organizmu, co może pogorszyć nie tylko wyniki tuczu i mięsność, lecz także warunki zoohigieniczne panujące w tuczarni. Zbilansowanie paszy na poziomie aminokwasów nie jest zadaniem łatwym: komponenty pasz mogą być bowiem znacząco zróżnicowane pod kątem zawartości substancji pokarmowych, wymagania pokarmowe poszczególnych genotypów są również odmienne. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zlecenie przygotowania receptury pasz doradcom żywieniowym z firm dostarczających np. premiksy czy inne dodatki paszowe.

Ważne jest również to, jakich komponentów paszowych używamy na poszczególnych etapach tuczu. Komponenty stosowane w pierwszych tygodniach tuczu muszą być szczególnie wysokiej jakości. Należy wówczas unikać pasz bogatych w związki antyżywieniowe. Białko najlepiej wtedy uzupełnić poekstrakcyjną śrutą sojową, a doskonałym źródłem energii jest na tym etapie suszone bądź kiszone ziarno kukurydzy lub niewielki dodatek oleju roślinnego czy tłuszczu rybnego. Końcowa faza tuczu charakteryzuje się natomiast znacznie niższą intensywnością żywienia. Udział pasz bogatych w energię należy wówczas ograniczyć - dobrze sprawdzają się wtedy surowce bogate we włókno, takie jak śruta rzepakowa, słonecznikowa (o ograniczonej zawartości włókna), otręby czy niewielkie dawki ziarna owsa. Włókno zapewnia zwierzętom uczucie sytości, dzięki czemu możliwe staje się ograniczenie ilości paszy pobieranej przez tuczniki.

Żywienie nie jest naturalnie jedynym czynnikiem wpływającym na mięsność tuczników. Jednak nie przestrzegając podstawowych zaleceń żywieniowych, nie wykorzystamy z pewnością potencjału wzrostowego, tkwiącego w nawet najdoskonalszych genetycznie zwierzętach.

Artykuł pochodzi z wydania 11/2016 miesięcznika Farmer

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Ceres 2016-12-04 19:23:04
    Mięsność zależy od zakładu mięsnego -kto kiedy kontrolował jakość oceny zakładów mięsnych?! Zmieniasz odbiorcę to poprawia się mięsność po kilku dostawach sytuacja wraca do normy i zaczyna się ponownie rzekomy problem z mięsnością. Radzę najpierw skontrolować aparaty do pomiaru mięsności, a potem deliberować o poprawnym żywieniu!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.170.149
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!