Ceny pną się w górę, a zakup planowanych ilości mięsa graniczy z cudem. Najbardziej poszukiwana jest karkówka. Producenci już w zeszłym tygodniu uruchomili rezerwy z chłodni, bo na mięsa z bieżącego uboju zabrakło, a ceny półtusz na zachodzie Europy znacznie przekroczyły możliwości finansowe polskich nabywców.

W tym tygodniu cena karkówki bez kości zbliżyła się do ceny schabu i teraz kosztuje ponad 12 zł za kg. I to zapewne nie ostatnie słowo sprzedających, bo wieprzowiny na rynku brakuje, a w Belgii i Holandii ceny rosną w ciągu tygodnia o 50 eurocentów za kg – komentują maklerzy.

Drożeją też mięsa drobne i słonina. też nie ustępują im kroku. W tym tygodniu za kilogram popularnej dwójki przetwórcy płacą nawet ponad 3 zł, a oferty sprzedaży zbliżają się do 5 zł. Galop cen w górę mogłyby powstrzymać tylko zdecydowanie większe uboje, ale na te na razie nie ma co liczyć. 


Elementy wieprzowe

giełdy towarowe zł/kg

  oferty kupna oferty sprzedaży mięsa drobne 2,50 – 3,20 3,00 – 4,70 tłuszcze 1,60 – 2,20 1,50 – 2,80 słonina 2,20 – 2,70 3,00 – 3,30

Źródło: Stella Norowska/Agrobiznes