Mniejsze pogłowie tuczników i, w związku z tym, mniejsze rozbiory, nie pozwalają na zrobienie większych zakupów. Głowy, nogi czy skórki są więc teraz na wagę złota. A ceny już od ponad miesiąca nieustannie pną się w górę. Kilogram głów wieprzowych kosztuje teraz ok. 1 zło 30 gr. To wzrost o ponad 50 gr. Podobnie jest z nogami i skórkami.

Coraz większy jest popyt także na tłuszcze. I na tym właściwie handel się kończy. W chłodniach wciąż zalegają stosy mrożonych schabów, karkówki i szynki. Odkładają się też coraz większe ilości mięs drobnych.

Choć przed nami długi, majowy weekend, na giełdach towarowych wciąż nie widać ożywienia. Pojawia się za to coraz więcej towaru z importu. Jak mówią maklerzy – europejskie mięso zaczyna już przebijać krajowe oferty.

To głównie dlatego, że można kupić duże partie chłodzonego, a nie tylko mrożonego – tak jak dzieje się to w przypadku naszego - towaru. Dodatkowym atutem są bardzo przystępne ceny – komentuje Zbigniew Solecki z giełdy Rol-Petrol w Łodzi. 


ŚREDNIE CENY MIĘSA Z IMPORTU zł/kg boczek (Dania) 6,45 szynka (Dania) 6,60 karkówka b/k (Hiszpania) 9,60 schab b/k (Hiszpania) 13,70

Źródło: Małgorzata Motecha-Pastuszko/Agrobiznes