Według danych Głównego Urzędu Statystycznego od początku br. producenci dostarczyli do skupu 1104,3 tys. t żywca rzeźnego (w wbc), tj. o 5,3 proc. mniej niż w analogicznym okresie ub. roku.

Powodem był głównie duży spadek podaży wieprzowiny na rynku. W pierwszym półroczy 2012 r. podaż tego gatunku mięsa była aż o 25,1 proc. mniejsza niż w analogicznym okresie 2011 r.

Nie tak drastycznie jak przy  wieprzowinie ale jednak zmalała podaż żywca wołowego o 9,9 proc.

Skup żywca drobiowego w porównaniu z I półroczem ub. roku był o 16,3 proc. większy.

W czerwcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem odnotowano sezonowy spadek skupu wszystkich podstawowych gatunków żywca, przy czym wieprzowego – o 11,8 proc., drobiowego – o 5,0 proc. i wołowego – o 7,3proc.

W skali roku zwiększyły się dostawy żywca drobiowego (o 2,5 proc.) i wołowego (o 0,7 proc.), natomiast wieprzowego – obniżyły się o 24,2 proc. Podobał się artykuł? Podziel się!