- Jeżeli minister rolnictwa uchwali rozporządzenie o podwyżkach opłat weterynaryjnych, to zakłady mięsne poniosą znaczący wzrost kosztów produkcji mięsa wieprzowego - mówi Witold Choiński, prezes Związku „Polskie Mięso".

 - Oszacowaliśmy, że koszty produkcji wieprzowiny wzrosną o około 2 proc. Należy jednak pamiętać, że obecne zyski zakładów mięsnych, które zapewniają rentowność przedsiębiorstw, są na poziomie 1 proc. Taka sytuacja nie może pozostać bez odzewu. Zwiększone koszty produkcji prawdopodobnie szybko zostaną przeniesione na konsumentów lub producentów trzody chlewnej. Wzrost opłat za usługi weterynaryjne grozi obniżeniem cen za mięso w skupach. Polska wieprzowina stanie się droższa i jednocześnie mniej konkurencyjna w porównaniu do wieprzowiny z zagranicy. Wszystkie te czynniki mogą spowodować, że zwiększy się import zagranicznego tańszego mięsa, co może wywołać kolejny kryzys w krajowej produkcji trzody chlewnej. Cała sytuacja może się przyczynić do kolejnego spadku pogłowia świń w kraju - tłumaczy Witold Choiński.