Zaraz po urodzeniu najważniejszym pokarmem dla prosiąt jest zawsze siara i mleko lochy. Gdy dojdzie do śmierci lochy czy też bezmleczności, prosię nie ma możliwości, żeby zaraz po porodzie otrzymać wystarczającą ilość siary, a następnie mleka. Powinno się wówczas albo poszukać zastępczej matki, albo zapewnić takim prosiętom pokarm, który może zastąpić częściowo siarę i mleko lochy.

Pierwszy pokarm

Podstawowym pożywieniem prosiąt w pierwszych dwóch tygodniach życia jest mleko lochy będące doskonałym źródłem wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Mleko lochy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, białka i laktozy. Jedyna wada to zbyt mało żelaza, które musi być uzupełnione np. poprzez iniekcję.

Mleko lochy decyduje również o prawidłowym rozwoju mikroflory w przewodzie pokarmowym. U prosiąt, które nie pobierają mleka, dochodzi do nadmiernego namnażania się w nim niekorzystnych mikroorganizmów. W następstwie tego zostaje ograniczony prawidłowy rozwój przyjaznej dla organizmu mikroflory, co w konsekwencji prowadzi do biegunek. W takim wypadku utrudnione jest także wcześniejsze pobieranie paszy suchej przez takie prosięta.

W gospodarstwach, w których obok świń utrzymywane są także krowy mleczne, gdy zabraknie mleka lochy, często podaje się prosiętom mleko krowie. Trzeba jednak pamiętać, że skład chemiczny siary i mleka lochy, wyraźnie różni się od krowiego. Mleko lochy zawierając więcej tłuszczu i białka, charakteryzuje się wyższą wartością energetyczną. Ponadto tłuszcz mleka krowiego składa się z dużo większych cząsteczek niż ten w mleku lochy, co ogranicza jego wchłanianie. To właśnie głównie z tych powodów nie zaleca się stosowania surowego mleka krowiego, bez specjalnej obróbki, zamiast mleka lochy.

Brak odporności biernej

Urodzone prosięta mają bardzo słabo wykształcony system odpornościowy i dlatego musi on zostać wzmocniony. Zapewnia to siara lochy, która zawiera przede wszystkim immunoglobuliny (Ig) klasy G o wysokiej aktywności przeciwzakaźnej i Ig klasy A, będące głównym białkiem odpornościowym przewodu pokarmowego. Trzecim rodzajem immunoglobulin, jakie znajdują się w siarze, są Ig klasy M, wspomagające odporność organizmu.